Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ... ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΣΑΝΣΕΡ

Η εύκολη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 αερογενώς έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, λόγω των μολυσμένων μικροσωματιδίων.

Mέσω της ομιλίας ή ακόμη και της αναπνοής μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Οπως υποστηρίζουν, τα μολυσμένα μικροσωματίδια που αιωρούνται για ώρες στην ατμόσφαιρα ή επικάθονται σε επιφάνειες είναι ικανά να εξαπλώσουν τον ιό.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η εύκολη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 αερογενώς έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, αφού μέρη και μέσα στα οποία συχνά συνωστίζεται κόσμος αποτελούν βασικές εστίες κινδύνου. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ακόμα και η ομιλία ή η αναπνοή αρκούν για να διασκορπιστούν μολυσμένα μικροσωματίδια που αιωρούνται για ώρες στην ατμόσφαιρα ή επικάθονται σε επιφάνειες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται αντιληπτό, γιατί οι ανελκυστήρες με τον ανεπαρκή πολλές φορές εξαερισμό, την περιορισμένη χωρητικότητα και τα κουμπιά που αγγίζουν τόσα διαφορετικά χέρια, γίνονται ιδιαιτέρως δύσχρηστοι και επισφαλείς στο πλαίσιο μιας πανδημίας.

Όπως ανέφερε η Nancy Clark Burton, ανώτερη υγιεινολόγος από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, οι νέες οδηγίες για τη χρήση ανελκυστήρων θα περιλαμβάνουν βασικά μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας, ο περιορισμός ατόμων και κυρίως πινακίδες που θα υπενθυμίζουν στον κόσμο να μη μιλά εφόσον δεν είναι απαραίτητο.

Τη σημασία της σιωπής κατά τη χρήση ανελκυστήρων επεσήμανε ο Richard Corsi, Καθηγητής Μηχανικής και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ και ειδικός σε θέματα αερισμού εσωτερικών χώρων, ο οποίος έδειξε με ένα πρόγραμμα προσομοίωσης πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα μολυσμένο άτομο που μιλά ή βήχει χωρίς τη χρήση μάσκας στο ασανσέρ. Για την προσομοίωση λήφθηκαν υπ’ όψιν η τυπική ταχύτητα των ανελκυστήρων, τα συστήματα εξαερισμού και ο χρόνος που απαιτείται για το άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών

Τα ευρήματα έδειξαν πως με τον βήχα μπορούν να εκτοξευτούν χιλιάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένα σταγονίδια, ενώ από την ομιλία στο τηλέφωνο το ένα πέμπτο περίπου του αριθμού σταγονιδίων ανά δευτερόλεπτο, συγκριτικά με τον ελαφρύ βήχα. Όταν ο μολυσμένος αέρας του ανελκυστήρα αναμειχθεί με τον καθαρό κατά το άνοιγμα των θυρών και την αποχώρηση του φορέα του ιού, ο νέος επιβάτης θα εκτεθεί στο 25% περίπου του μολυσμένου αέρα.

ygeiamou.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ