Skip to main content

Κορωνοϊός: Η UEFA εξετάζει πιο ήπιο Financial Fair Play

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σκέφτεται την προσαρμογή των κανόνων του FFP προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβολή κυρώσεων σε συλλόγους.

Η κρίση που προέκυψε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαρμογή των κανόνων του Financial Fair Play, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβολή κυρώσεων σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Σύμφωνα με τις αναφορές της ιστοσελίδας «RMC Sport», η UEFA εργάζεται συγκεκριμένα σε τρεις προσωρινές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε ήδη συζητήσει για το μέλλον του Financial Fair Play κατά τη διάρκεια του 44ου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ πριν από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο.

«Το FPF ήταν επιτυχημένο ως σύστημα, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική εποχή. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον», είχε υπογραμμίσει.

Ωστόσο, η κρίση στην υγεία έχει επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία κι ενδέχεται να έχουν ήδη εισαχθεί αλλαγές, που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για πλήρη αναθεώρηση και η UEFA δεν αμφισβητεί τις βασικές αρχές του Financial Fair Play, αλλά αξιολογείται μια ελαφρύτερη εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα «RMC Sport» εξηγεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της UEFA θα πρέπει να εξετάζουν τους λογαριασμούς του συλλόγου όχι πλέον στη βάση των 12 μηνών, αλλά σε βάθος διετίας ήτοι 24 μήνες.

Ομοίως, το επιτρεπόμενο όριο ελλείμματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια θα μπορούσε να επεκταθεί σε 60 εκατομμύρια ευρώ για 24 μήνες.

Τέλος, οι γενικές ακροάσεις που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και αφορούν στη λήψη μέτρων ή κυρώσεων για την επόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα πραγματοποιηθούν το 2020, αλλά θα αναβληθούν έως το φθινόπωρο του 2021 και θα καλύψουν τις δύο τελευταίες περιόδους.