Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι Θεσσαλονικείς... υπάκουσαν στα μέτρα-Πόσες είναι οι ΜΕΘ στην πόλη

Σε ύφεση η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Τι λένε στη Voria.gr υγειονομικοί. Πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες στα νοσοκομεία

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα κινείται η πορεία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με υγειονομικούς παράγοντες της πόλης.

Μπορεί η κατάσταση στην Αττική να έχει χτυπήσει... «πορτοκαλί», όπως ανέφερε χθες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ωστόσο τα πράγματα στη συμπρωτεύουσα παρουσιάζουν ύφεση σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, αλλά και τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της πόλης.

Διαβάστε - Τσιόδρας: Στο πορτοκαλί η Αττική - Γιατί πάμε σε περισσότερα μέτρα

«Τα κρούσματα κορωνοϊού και οι νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε διαχειρίσιμα για τη στιγμή επίπεδα, καθώς η πορεία της πανδημίας εμφανίζει ύφεση στην πόλη», δήλωσε στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, Συμεών Μεταλλίδης.

«Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να υπάκουσε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετά από τα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην πόλη προέρχονται από τις γύρω περιοχές οι οποίες δεν διαθέτουν νοσοκομεία αναφοράς και έτσι οι ασθενείς διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Voria.gr, μέχρι την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, από τις 41 κλίνες ΜΕΘ για Covid που είναι διαθέσιμες στα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς, οι τουλάχιστον οι 16 είναι κατειλημμένες από άτομα με κορωνοϊό που χρήζουν διασωλήνωσης.

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, διαθέτει συνολικά 15 κλίνες ΜΕΘ, στις επτά από τις οποίες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid.

Το νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει συνολικά 18 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό εκ των οποίων οι εννέα είναι κατειλημμένες από διασωληνωμένους συμπολίτες μας με κορωνοϊό. Όπως λένε πηγές στη Voria.gr, παρότι θεωρητικά υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο, η ισάριθμη εξυπηρέτησή τους και χρήση τους από ασθενείς δεν φαίνεται να είναι δυνατή λογω έλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπάρχουν συνολικά άλλες έξι κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα διαθέτει 32 κλίνες για απλά περιστατικά Covid και άλλες 32 για ύποπτα κρούσματα.

Το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, πρωτίστως κέντρο αναφοράς για παιδιά με Covid στη Βόρεια Ελλάδα, αν και ορίστηκε ως 4ο νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για περιστατικά Covid το καλοκαίρι, δεν διαθέτει κλίνες ΜΕΘ για ενήλικες, παρά μόνον δύο κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Ακόμη, διαθέτει 50 κλίνες για απλά περιστατικά κορωνοϊού.

Σημειώνεται η υγειονομική ετοιμότητα τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Διαβάστε - Κορωνοϊός: Νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 3 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Ιπποκράτειο θα παραλάβει 30 κλίνες ΜΕΘ και οκτώ κλίνες ΜΑΦ, ενώ τα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και Αγ. Δημήτριος θα παραλάβουν από 3 κλίνες ΜΕΘ και άλλες τρεις κλίνες ΜΑΦ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 339 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και συνολικά 327 θάνατοι.

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν μόλις 12 κρούσματα κορωνοϊού σε μια ημέρα.

Διαβάστε - Δώδεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μια μέρα στη Θεσσαλονίκη