Skip to main content

Κορωνοϊός: Υπό επιτήρηση πέντε περιοχές - Κινδυνεύουν με lockdown αλά Μύκονο

Η διασπορά του ιού δείχνει να καλπάζει σε μέρη με συχνό τουρισμό, θέτοντας υπό αυστηρή επιτήρηση τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας.

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας αλλά και της τουριστικής περιόδου επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά την άνοδο των κρουσμάτων ιδίως σε παραθεριστικές περιοχές και νησιά, γεγονός που οδήγησε τη Μύκονο σε mini lockdown.

Η διασπορά του ιού δείχνει να καλπάζει σε μέρη με συχνό τουρισμό, θέτοντας υπό αυστηρή επιτήρηση τουλάχιστον πέντε περιοχές της χώρας. Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Χανιά και Ηράκλειο καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και δεν είναι καθόλου απίθανο να εφαρμοστεί στις εν λόγω περιοχές το μοντέλο του νησιού των ανέμων.

Αυτό τόνισε εξάλλου και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, αποδίδοντας τη διασπορά του ιού σε πάρτι. «Μετά τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά απ’ ό,τι φαίνεται» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες, εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία». Κατέστησε δε αναγκαίους τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας πως «πρέπει να πέφτει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες στη Μύκονο

Μπροστά στο ανυπολόγιστο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα στη δημόσια σφαίρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.

«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».

Στον αντίποδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες προτείνουν:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.

· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR,

ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.

Την ίδια ώρα, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις πρώτες «παρασπονδίες», καθώς δεν έλειψαν «με το καλημέρα» φαινόμενα, όπως πριβέ πάρτι σε ιδιωτικές βίλες, αλλά και εν πλω σε γιοτ και ιστιοπλοϊκά, σύμφωνα με το protothema.gr. Για τον λόγο αυτό, στην Μύκονο μετέβησαν ήδη από χθες ως ενισχύσεις 40 αστυνομικοί, ενώ το νησί θα επιτηρείται στο εξής και από αέρος, μέσω drones.