Skip to main content

Μαγιορκίνης: Αν η Αττική ήταν Θεσσαλονίκη θα είχε 2.200 κρούσματα την ημέρα

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει πενταπλάσιο σε σχέση με την Αττική - 491 κρούσματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, 492 στην Αττική

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά το lockdown, το επιδημιολογικό φορτίου του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον καθηγητη Γκίκα Μαγιορκίνη.

Όπως ανέφερε, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει πενταπλάσιο σε σχέση με την Αττική, καθώς όπως ανέφερε εάν η Αττική είχε το ίδιο φορτίο με τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να εντοπίζονται 2.200 κρούσματα την ημέρα.

«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Υπάρχει διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο. Αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα» δήλωσε.

Πάντως, όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρείται ταχύτερη βελτίωση σε ό,τι αφορά την πανδημία στη Θεσσαλονίκη απ' ό,τι στην Αττική, καθώς, όπως είπε εκτός του ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο, τα αυστηρά μέτρα εφαρμόστηκαν νωρίτερα.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως είπε εξαιτίας του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να μειωθούν.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απόκλιση από τα μέτρα», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες διαγνώσεις πλέον αφορούν την ηλικιακή ομάδα των 40-65 και παρατηρείται μια συρρίκνωση σε κρούσματα στην ομάδα των 19-39.

«Οι ηλικίες 40 με 65 ετών έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ακολουθούν οι ηλικίες 19 με 39 ετών. Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είχαμε εκθετική αύξηση στις ηλικίες 19 με 39 ετών και μετά στις ηλικίες 40 και άνω» αποσαφήνισε.

Όπως είπε, η μείωση στην ομάδα των 19-39 οφείλεται στα νέα μέτρα και το lockdown, ενώ η αύξηση στις ηλικίες των 40-65 οφείλεται πιθανώς σε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 18 ετών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως είχε γίνει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και δεν προκύπτουν τάσεις υπερμετάδοσης.

«Είναι απαραίτητο οι κοινωνικές επαφές να περιοριστούν στο ελάχιστο, σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνική φούσκα για να αναχαιτίσουμε την πορεία της πανδημίας», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως αυτό της Moderna, δήλωσε ότι έχουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, ανώτερα του εμβολίου της γρίπης, ενώ είναι αντικείμενο ευρύτατων μελετών πόσοι θα εμβολιαστούν.  

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του COVID-19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε εξάλλου στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατ. διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.