Skip to main content

Κορωνοϊός: Ισχυρή και με διάρκεια η ανοσία με τις δύο δόσεις εμβολίου

Η πρόεδρος τόνισε ότι η ανοσία που επιτυγχάνεται και με τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Περισσότερο φαίνεται να κρατά η ανοσία με τις δύο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερο διάστημα, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε ακόμη: Θεοδωρίδου: Ηπιότερο το τέταρτο κύμα - Θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους

H κ. Θεοδωρίδου στη συνέχεια επικαλέστηκε μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 12.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις σύμφωνα με την οποία η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικό στέλεχος) είναι της τάξεως του 86% για το εμβόλιο της Pfizer και με την δεύτερη δόση και του 66% στο για το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης και με τις δύο δόσεις.

Ειδικά για το AstraZeneca τόνισε ότι στις 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ γίνεται η σύσταση να χορηγηθεί και η β’ δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών με ιστορικό από το οποίο προκύπτει κίνδυνος θρομβώσεων η κ. Θεοδωρίδου θύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου.

Επίσης, η πρόεδρος ξεκαθάρισε για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, ότι αν θα χρειαστεί θα καθοριστεί από μελέτες.