Skip to main content

Κορωνοϊός: Κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης

Η εμφάνιση του κορωνοϊού άνοιξε ένα νέο μέτωπο για τους διαδηλωτές έπειτα από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες για τον περιορισμό των ελευθεριών τους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων μετατροπής ορισμένων κτηρίων σε κέντρα καραντίνας για τον κορωνοϊό, θυμίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, πιο σπάνια πια, στην υπό κινεζική διοίκηση πόλη.

Η εμφάνιση του κορωνοϊού άνοιξε ένα νέο μέτωπο για τους διαδηλωτές έπειτα από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες για τον περιορισμό των ελευθεριών τους, οι οποίες τον τελευταίο μήνα περιορίστηκαν καθώς οι κάτοικοι παρέμεναν στα σπίτια τους υπό τον φόβο πιθανής μόλυνσής τους.

Περίπου 100 άνθρωποι αψήφισαν σήμερα την βροχή και συγκεντρώθηκαν στην συνοικία Νιού Τέριτορις του Φο Ταν, όπου οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα νεόδμητο κτήριο κατοικιών ως κέντρο καραντίνας. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν παρούσες.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα και σε άλλες περιοχές του Χονγκ Κονγκ.

Με τις τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ να είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, η έννοια της ιδιοκτησίας είναι για πολλούς κατοίκους ένα άπιαστο όνειρο και στο παρελθόν το θέμα της στέγασης έχει προκαλέσει διαδηλώσεις.

Πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, οργισμένοι για αυτό που θεωρούν ανάμειξη του Πεκίνου στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην βρετανικής επαρχίας--κάτι το οποίο η Κίνα διαψεύδει, έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα του κορωνοϊού αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την ηγέτιδα Κάρι Λαμ.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει οικογένειες που τους έχει παραχωρηθεί διαμέρισμα στο κτιριακό συγκρότημα Φον Τα δεσμευόμενη για χορήγηση κρατικού επιδόματος.

Πριν από τρεις εβδομάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο ενός νεόδμητου κτηρίου κατοικιών στο Νιού Τέριτορις, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν για κέντρο καραντίνας, αλλά στη συνέχεια ακύρωσαν το σχέδιο.

Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και έναν νεκρό.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να σφραγίσει τα σύνορα με την κινεζική ενδοχώρα ώστε να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αλλά η Κάρι Λαμ το έχει αποκλείσει.