Skip to main content

Κορωνοϊός: Κάτω από το 1 το Rt στη Θεσσαλονίκη - Μείωση 22% στα κρούσματα

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κάτω από το 1 παραμένει ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής (Rt) στη Θεσσαλονίκη, με τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων να συνεχίζεται, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς.

Αυτό σημείωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επικαλούμενος εκτιμήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς. Συγκεκριμένα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν, ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1, με την Αττική να διατηρεί πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερο από τη Θεσσαλονίκη με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον ρυθμό των διασωληνώσεων η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική. Τα ενεργά κρούσματα και στις δύο περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά».

Όπως είπε, η Αττική έδειξε μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15%-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό 20%-22%. «Με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, αν και με πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» πρόσθεσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως η επιβάρυνση στα βόρεια διατηρείται, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας. Για μείωση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων μίλησε εξάλλου και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου λέγοντας πως την εβδομάδα που διανύουμε, που είναι και η τρίτη του lockdown, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Ωστόσο, σημείωσε, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας με τις διαγνώσεις των 40-65 ετών και άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ωστόσο τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών.

Το νοτιότερο τμήμα της χώρας, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης. Έκανε, δε, έκκληση, σε όσους βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητα τους. «Δυστυχώς ο ιός μας αφορά όλους», είπε, και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται. «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δούμε την επιδημία να κάμπτεται μέσω του εμβολιασμού, τόνισε και συνέστησε υπομονή και προσοχή στην τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσολογική απόκριση ενάντια του ιού φθίνει πολύ αργά και συνεπώς «αναμένουμε τόσο η παλιά λοίμωξη, όσο και ο εμβολιασμός, να προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ικανό ώστε να μπορούμε να περιμένουμε ότι ο εμβολιασμός θα ανασχέσει ικανοποιητικά την επιδημία».