Skip to main content

Kορωνοϊός: Κάτω του 4% το ποσοστό θετικότητας στην Ελλάδα - Η εικόνα της Ευρώπης

H Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών στους χάρτες του ECDC.

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Ο χάρτης του κορωνοϊού: 65 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 43 στην Κ. Μακεδονία

Το ECDC ανανεώνει τα δεδομένα του κορωνοϊού για όλη την Ευρώπη, αναφορικά με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά. Διαχρονικά, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κατά το δεύτερο, σφοδρότερο και για την Ελλάδα, κύμα του κορωνοϊού.

Πιο ήπια η εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στον χάρτη που παρουσιάζει συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα από την πανδημία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο οποίος ανανεώθηκε σήμερα, η Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.




Για την ακρίβεια, οι μόνες περιοχές που αποτυπώνονται με πράσινο (δηλαδή ποσοστό θετικότητας μικρότερο του 4% και αριθμό νέων κρουσμάτων μικρότερο των 25 ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκονται στην Ελλάδα (Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Ήπειρος) και στη Νορβηγία.

Σχεδόν στο σύνολό της η χώρα μας βάφεται «πορτοκαλί», που υποδηλώνει πως ο βαθμός θετικότητας υπερβαίνει κατά τι το 4%, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να μην υπερβαίνει (με εξαίρεση τη Ροδόπη, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία) τα 150.
Μικρότερο του 4% το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό

Ακόμη πιο ενθαρρυντική μοιάζει η εικόνα της χώρας μας αναφορικά με το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό είναι μικρότερο του 4%.

Το ποσοστό αυτό θυμίζουμε είχε επισημάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε lockdown τον περασμένο Οκτώβρη, ως δείκτη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πριν έναν μήνα ακριβώς, στις 7 Δεκεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας υπολογιζόταν σε 7%.



Στον χάρτη, το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών καταγράφει ποσοστό θετικότητας άνω του 4%, με εξαίρεση τις σκανδιναβικές χώρες (πλην της Σουηδίας) και τη μικρή νησιωτική χώρα της Μάλτας.