Skip to main content

Κορωνοϊός: Χλωροκίνη σύντομα και για θεραπεία στο σπίτι

Οι περισσότεροι ασθενείς από κορωνοϊό στην Ελλάδα έχουν πάρει το φάρμακο της χλωροκίνης, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Χλωροκίνη έχει λάβει η πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Κάποιοι μάλιστα από τους ασθενείς το έχουν λάβει σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Η βάση δεδομένων για όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα στα νοσοκομεία και της ανάλυσης των θεραπειών που τους έχουν δοθεί βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω. Δε μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Επισήμανε ότι «χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. «Θέλω να πω ότι έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια. Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί. Και όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι πολύ σύντομα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σχετικής διαδικασίας, θα είναι δυνατή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Όπως έγινε γνωστό, σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στην προφυλακτική θεραπεία για γιατρούς και νοσηλευτές, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι θα συζητηθεί η δυνατότητα να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, τις επόμενες εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός.

«Θα θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει. Άρα βλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτό μάλιστα θα το συζητήσουμε αύριο, είναι στα θέματα τα αυριανά και θα εισηγηθεί η ειδική υποεπιτροπή. Θα υπάρχει η χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης που ξέρετε ότι δίνεται σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης. Υπάρχει λοιπόν αυτό που ονομάζουμε προεκθεσιακή προφύλαξη, προφύλαξη πριν την έκθεση, το οποίο είναι συνεχιζόμενο και υπάρχει, θα το έχετε ακούσει φυσικά, και το HIV-AIDS και για την ηπατίτιδα. Και υπάρχει και η μετεκθεσιακή προφύλαξη, που τη συζητάμε, σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί και γνωρίζουν ότι εξετέθησαν. Αυτό είναι ένα σχήμα σαν θεραπεία», σημείωσε.