Skip to main content

Kορωνοϊός-Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε τις «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια

Για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 951 τα ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία

Ο υπουργός υπογράμμισε τις «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, ενώ εξήγησε πως «προχωράμε στους εμβολιασμούς με βάση τη διάθεση των εμβολίων», ενώ παρέθεσε τα λόγια της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που είχε τονίσει πως η Ευρώπη έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή των εμβολίων.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας άφησε σαφείς αιχμές για τις φαρμακοβιομηχανίες λέγοντας πως «οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Ε.Ε. οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς».

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν», ανέφερε ο υπουργός, «ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», επισήμανε.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «εντυπωσιακή προσπάθεια» στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, μιλώντας για μια τεράστια αλυσίδα logistics, που αφορά μια σειρά κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας είπε το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των πολιτών που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και οοι εκπαιδευτικοί, με άλλη ηλικιακή ομάδα.

Ο υπουργός μίλησε και για ττην επίδραση του λιανεμπορορίου στην αύξηση των κρουσμάτων, δηλώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες. «Η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά εξετάζει τα δεδομένα και βάζει πάνω απ' όλα την υγεία των πολιτών», κατέληξε.