Skip to main content

Κορωνοϊός: Κυριαρχεί με 95% η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο 95% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα - Έντονη ανησυχία για τους νέους «υπερμεταδότες»

Δυσκολεύει σημαντικά από τις 13 Σεπτεμβρίου η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών ύστερα από τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τα οποία τίθενται σε εφαρμογή εκείνη τη μέρα. Ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς βλέπουν την μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί ήδη ολοκληρωτικά στη χώρα μας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστέι λοιπόν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα, εκτός αυτών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Βασίλη Κικίλια.

Απόλυτη επικράτηση της Δέλτα: Στο 95% των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με το OPEN, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στο 95% των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Την ίδια ώρα κυριαρχεί έντονος προβληματισμός καθώς όλο και περισσότερο πλήττονται οι νέοι ηλικίας από 20 έως 29 ετών. Όπως μετέδωσε στο OPEN η Δέσποινα Βλεπάκη, ειδικοί αναφέρουν ότι ένας νέος σε αυτή την ηλικία μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 6 με 7 άτομα. Επίσης, σύμφωνα με το OPEN, υπάρχουν περιοχές στη χώρα που από τα 10 κρούσματα που ανήκουν σε αυτή την ηλικία τα 2 νοσηλεύονται.

Στο τραπέζι ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Εάν λοιπόν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότηα και δεν αυξηθούν σημαντικά οι ρυθμοί εμβολιασμού, σύμφωνα με το OPEN, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επιβληθούν νέοι περιορισμοί. Φυσικά κυβέρνηση και ειδικοί δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να φτάσει το ΕΣΥ ξανά στα όριά του, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει θέμα χρόμου. Ήδη σήμερα Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 332 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και «μαύρο» ρεκόρ θανάτων τελευταίου τριμήνου με 42 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορωνοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι επιστήμονες μελέτησαν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν.

Βέβαια τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει το ethnos.gr, εδώ και λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ethnos.gr, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν μέτρα και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ. Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.

Βέβαια, από την άλλη, οι περισσότεροι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θεωρούν ότι πλέον το ποσοστό εμβολιασμού έχει φθάσει σε σημείο που είναι δύσκολο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Γι' αυτό και εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας, αφού σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα ίσα που αγγίζει το 55%.

Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς και εκκλήσεις για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στους ανεμβολίαστους πολίτες έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN. Με φόντο το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη, ο κ. Εξαδάκτυλος κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί μαζικά.

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας. Οι αριθμοί αργά αλλά σταθερά αυξάνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και συνέχισε:

«Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα... είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, 32 πέθαναν χθες (σ.σ. Τρίτη 24 Αυγούστου), είναι ανεμβολίαστοι, έχουμε ένα κομμάτι πληθυσμού που πεισματικά λέει ότι θέλει να ακούει μόνον δοξασίες και όχι τους επιστήμονες. Αν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις».

«Για το τείχος ανοσίας, δυστυχώς, κάθε φορά ο ιός μας βάζει ψηλότερα τον πήχη. Τώρα απαιτείται 80-85% ποσοστό εμβολιασμού. Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», είπε και σημείωσε πως βρίσκεται στην εντατική λόγω κορωνοϊού ένα παιδί 12 ετών. Διαβεβαίωσε δε πως κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν είναι σε πειραματικό στάδιο.

Λινού: Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις - Διπλή μάσκα λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Tα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σχολίασε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογία, προτείνοντας τη χρήση διπλής μάσκας, λόγω της επιθετικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Τα μέτρα χρειάζονται. Τα μέτρα, βέβαια, όπως παρουσιάστηκαν χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις και χρόνο για να δούμε ότι θα αποδώσουν», είπε στο Mega η κ. Λινού.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς». Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει την ανατροπή, καθώς δεν είναι γνωστό εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν με ευκολία τον κορωνοϊό. Η κ. Λινού υποστηρίζει πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό. «Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό», τόνισε.

Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε». Η κ. Λινού συνέστησε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. «Μάσκα για όλους και παντού», τόνισε. «Το ότι λέμε ότι βάζουμε μέτρα για τους ανεμβολίαστους, θα ήταν προτιμότερο να πουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν προνόμια», ανέφερε η κ Λινού σχετικά με τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των μέτρων. Η ίδια θεωρεί πως ακόμα και ο τρόπος που λέγεται κάτι παίζει τον δικό του ρόλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση πως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Από τους 592 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς και Χαλκιδική οι 170 είναι ανεμβολίαστοι. «Είναι πολύ σοβαρό για το ΕΚΑΒ και θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Αυτό που εγώ έχω καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας είναι ο φόβος. Ίσως ο φόβος για τις παρενέργειες.», είπε ο Χρήστος Βεντούλης, Γενικός Γραμματέας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας. «Ζητάμε μία παράταση για την αναστολή αυτών των συναδέλφων και να ανοίξει ο διάλογος, ώστε να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι και να προχωρήσουμε».

Η κ. Λινού πρότεινε να δοθεί έμφαση στον επικοινωνιακό χαρακτήρα, δηλαδή τον σωστό τρόπο που θα συζητηθεί το θέμα, πριν τεθεί σε ισχύ η αναστολή. Αυτό ίσως και να βοηθούσε να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν. «Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει εγχειρίδιο για τους γιατρούς, για το πως να πείσουν τον πληθυσμό. Δεν το αξιοποιήσαμε», υπογράμμισε. «Ο ΕΟΔΥ δεν οργάνωσε μελέτες επικοινωνίας σωστές, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Η πολιτεία ζητάει από τους ανεμβολίαστους ένα ή δύο rapid test και τα στέλνει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Στα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάρχει ο όρος της αναστολής εργασίας, οπότε όποιος παραλαμβάνει το δείγμα μπορεί να είναι ανεμβολίαστος».

Καπραβέλος: Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν χθες

Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, επικεντρώθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας  το πρωί της Τετάρτης (25/8)  στον ΑΝΤ1. Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο διευθυντής ΜΕΘ επισήμανε πως «το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ χειρότερο από το περσινό», προσθέτοντας πως «η πανδημία έχει αλλάξει εικόνα, έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη, η μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει λόγω της διασποράς και δεν αφήνει ούτε τους εμβολιασμένους ούτε τους ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο «η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη λόγω του στελέχους το οποίο έχει γίνει πιο επικίνδυνο». Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που είναι πολύ ανησυχητικό και έχουμε ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος χωρίς να έχουμε χτίσει ένα τείχος ανοσίας». Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είπε: «Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν χθες, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, είναι επιβεβλημένα και πρέπει να αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μάσκες παντού και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους με αυστηρούς περιορισμούς».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που μολύνονται πιο εύκολα και διασπείρουν τον ιό. Είναι εστία υπερμετάδοσης και μετάδοσης της μόλυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πίεση στο σύστημα υγείας με τραγικές συνέπειες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Πηγή: Ethnos.gr, OPEN