Skip to main content

Κορωνοϊός: Κλειστά τα σχολεία-Σήμερα τα μέτρα στήριξης για γονείς

Κλειστά από σήμερα όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Σήμερα η εγκύκλιος για τα μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων.

Μάχη για την αναχαίτιση του κορωνοϊου SARS-Cov-19 δίνουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες χθες ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Από σήμερα και για 14 μέρες κλειστά είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο συνοδεύεται από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους». Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είχε να κάνει με την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!».

Μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η εγκύκλιος για τα μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 15 ημέρες λόγω κορωνοϊού.

Όπως αποφασίστηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη η πολιτεία θα στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα διευκολύνει γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο εργοδότης θα έχει ένα πλαίσιο επιλογής.

Η μία εναλλακτική είναι η τηλεεργασία όπου αυτή είναι δυνατή.
Η άλλη εναλλακτική είναι ευέλικτο ωράριο αν είναι εφικτό.
Η τρίτη επιλογή είναι η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (η οποία θα καλύπτεται από το κράτος και τον εργοδότη και όχι από την κανονική άδεια του εργαζομένου).