Skip to main content

Κορωνοϊός: «Κλείστε μας αλλά στηρίξτε μας» λένε εστιάτορες της Θεσσαλονίκης

«Ζητάμε όμως ουσιαστική στήριξη, μια στήριξη που μας υποσχεθήκατε από τον Μάρτιο και δεν την είδαμε», λέει η Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης

Κραυγή αγωνίας στέλνουν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» μετά το νέο λουκέτο που καλούνται να βάλουν στα μαγαζιά τους λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την εστίαση έρχεται μετά από πρώτο κλείσιμο της  Άνοιξης και μετά από διαδοχικά μετρά αλλαγής κανόνων, διατάξεων και ρυθμίσεων ως σήμερα.Το αν η απόφαση είναι ορθή ή όχι δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε εμείς, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε σε όποιες αποφάσεις ως συντεταγμένα  μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Φυσικά και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις  στο κατά ποσό η εστίαση συνέβαλε στην τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις», λέει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, «ζητάμε όμως ουσιαστική στήριξη, μια στήριξη που μας υποσχεθήκατε από τον Μάρτιο και δεν την είδαμε. Από την στιγμή που οι ιθύνοντες αναλαμβάνουν την  ευθύνη του κλεισίματος της εστίασης, θέλουμε αντίστοιχα την ίδια ακριβώς ανάληψη ευθύνης για την στήριξη του κλάδου μας. Θέλουμε να αναλάβουμε το οικονομικό κοινωνικό βάρος  που μας αναλογεί αλλά όχι εξ' ολοκλήρου! Αυτό άλλωστε μας διαβεβαιώσατε και στις συναντήσεις μας και στις ανακοινώσεις σας! Διότι στήριξη είναι οι σοβαρές ενέσεις ρευστότητας και όχι οι μεταθέσεις βαρών και ζημιών που μέχρι τώρα πράξατε!».

Αναλυτικότερα η κατάσταση όπως την περιγράφουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας:

Οικονομικές επιπτώσεις

-Επισημαίνουμε ότι μας κλείσατε δύο φορές με τον ίδιο, λανθασμένο, πανομοιότυπο τρόπο... με μια απόφαση της προηγούμενης νύχτας. Στο τωρινό κλείσιμο μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο αντίστοιχο κλείσιμο για την Αττική δώσατε χρονικό περιθώριο 4 ημερών για εξάντληση και οργάνωση των εκεί χωρών εστίασης. Στην περίπτωση μας κανείς δεν έλαβε υπόψη του αναλώσιμα, ζημίες, αγορές λειτουργίας και φυσικά κανένας δεν μίλησε ποτέ για αποζημιώσεις.

-Τονίζουμε ότι μας επιβάλλατε διαδοχικές αλλαγές σε μέτρα, αποστάσεις, δυναμικότητες... με ασάφειες και ανερμήνευτους κανονισμούς, στην προσπάθεια σας να ελέγξετε την εξάπλωση του ιού. Μας περιορίσατε στο 50-60% της δυναμικότητάς μας, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν κάνατε την απλή πράξη της αντίστοιχης μείωσης σε κόστη. Αυτά τα πειράματα εδώ και 8 μήνες συσσώρευσαν μόνο χρέη και βάρη τα οποία ουσιαστικά έχει επωμισθεί σχεδόν όλος ο κλάδος μας!

-Μας δώσατε δυνατότητα αναστολών προσωπικού επιβάλλοντας όμως την παραμονή τους στις επιχειρήσεις για ένα μηνά επιπλέον, ακόμη και εκεί που δεν ήταν αναγκαίοι. Ειδικότερα, τον Ιούλιο δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα γεγονός που δημιούργησε ένα βαρύ κόστος για πολλές επιχειρήσεις.

-Μας εμπαίξατε απαράδεκτα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Ειδικά στην πρόσφατη τρίτη, με ένα απαράδεκτο τέχνασμα της τελευταίας στιγμής -πράγμα που δεν τιμά ένα σοβαρό οικονομικό επιτελείο-  αφαιρέσατε από τις επιχειρήσεις όλα τα ποσά από τις αναστολές προσωπικού λες και πήγαν στις τσέπες μας! Αποτέλεσμα; Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις να πάρουν τα ελάχιστα ποσά και να χάσουν μια σοβαρή ένεση ρευστότητας, που τόσο αναγκαία θα ήταν μετά το νέο κλείσιμο μας! Ελπίζουμε στις νέες ανακοινώσιμες -4η και 5η - να μην συμβεί το ίδιο και να μην χρησιμοποιηθεί το απαράδεκτο τέχνασμα της 3ης που αποτέλεσε κοροϊδία.

Για τους λόγους αυτούς επιπλέον από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν :

-Ζητάμε αποζημιώσεις όπως έγινε σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς κόλπα και οικονομικά εφευρήματα σαν το τελευταίο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εδώ να τονίσουμε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δανεισμός και όχι αποζημίωση! Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι επιβεβλημένο μετά το δεύτερο ακαριαίο κλείσιμο σε μια νύχτα!

-Ζητάμε στήριξη στις μισθώσεις με μειώσεις ενοικίων, παράταση μισθώσεων για τα χρονικά διαστήματα που είμαστε κλειστά ή υπολειτουργούμε, όπως και για το επόμενο εξάμηνο του 2021 με προστασία και παράταση επαγγελματικής στέγης. Και για τον μήνα Οκτώβριο που για ανεξήγητο λόγο δεν εφαρμόσατε.

-Ζητάμε επιλεγμένη αναστολή για τις αδύναμες επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες με βάση τα περιοριστικά μετρά που θέτετε. Φυσικά, να μπορούν να έχουν τα ευεργετήματα των διατάξεων της αναστολής.

-Ζητάμε την προστασία του προσωπικού και των θέσεων εργασίας, των δικών μας ανθρώπων, συνεργατών και υποστηρικτών των καταστημάτων μας. Είναι εδώ και μήνες εκτός κάθε προσωπικού προγραμματισμού! Δώστε οικονομικές ενισχύσεις, κίνητρα και συμπαράσταση σε όλα τα απαραίτητα θέματα διαβίωσης. Για πόσο καιρό θεωρείτε ότι οι οικογένειες μπορούν να επιβιώνουν με 534 ευρώ;

-Ζητάμε για τουλάχιστον έναν χρόνο και ειδικά για την εστίαση... μείωση του ΦΠΑ στο 6%, περιορισμό των εισφορών στο 25%,  επανένταξη στις χαμένες ρυθμίσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα lock down και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα.

Λειτουργικές επιπτώσεις

-Στοχοποιήσατε την εστίαση, ενώ ήμασταν οι μόνοι που τηρήσαμε μέτρα και διαδικασίες. Προκαλούμε τους κρατικούς μηχανισμούς να μας ελέγχουν αδιαλείπτως χωρίς καμία επιείκεια. Αντιθέτως, δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά φαινόμενα σοβαρής διασποράς του ιού σε πάρκα, πλατείες, παραλίες, όπου η πολιτεία έμεινε σε συστάσεις και παθητική στάση. Σκέφτηκε κανείς πόση αποσυμφόρηση θα είχαν αυτά τα φαινόμενα αν παρέμεναν ενεργά και συντεταγμένα τα καταστήματα εστίασης; Μήπως είναι εντελώς στοχοποιημένη η εστίαση;

-Μας κατηγορείτε όλους για μια μικρή μειοψηφία παραβατικότητας από τον κλάδο μας. Αυτό δεν αφορά εμάς, αφορά το κρατικό μηχανισμό που σε μια συντεταγμένη κοινωνία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες και κατ' επέκταση όλους εμάς τους υπόλοιπους του κλάδου που δεν παραβαίνουμε κανέναν κανόνα. Αποποιούμαστε τους δήθεν συναδέλφους που αμαυρώνουν την εικόνα μας και σας καλούμε να αναλάβετε εσείς την ευθύνη της απομόνωσής τους!

-Τέλος, λάβετε σοβαρά υπόψη τον κλάδο μας. Είμαστε πολύ σημαντικοί σε όλα τα επίπεδα του οικονομικού ιστού της χώρας και ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη, η εστίαση αποτελεί τον πιο σοβαρό «πνεύμονά» της. Αναφέρουμε ενδεικτικά την τεράστια συνεισφορά μας στο ΑΕΠ, την απασχόληση προσωπικού, την έμμεση στήριξη της αγοράς,  καθώς και το ότι είμαστε βασικός παράγοντας προσέλκυσης τουριστικής δύναμης. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε κυβερνητική στέγη με μια τουλάχιστον γραμματεία επισιτισμού και αν μη τι άλλο ένταξη στο Υπουργείο Τουρισμού όπου θα κατηγοριοποιηθούμε, θα επαναοργανωθούμε με σηματοποιήσεις, διαδικασίες και εκπαιδεύσεις του κλάδου και ό,τι άλλο απαιτεί μια σύγχρονη προσέγγιση μας. Σήμερα, η φωνή μας εξαντλείται σε 10 διαφορετικούς φορείς υπουργείων με δαιδαλώδεις διαδικασίες, ακόμη και για απλά θέματα. Επιτέλους δώστε μας τη θέση που μας αξίζει!

Είναι ντροπή για όλο τον κλάδο να ζητιανεύει αυτό που δικαιούται... την οικονομική στήριξη, διότι έχουμε πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.