Skip to main content

Κορωνοϊός - Κοζάνη: Τι απάντησε ο γιατρός του ΕΟΔΥ για την έκρηξη των κρουσμάτων

Δύσκολη η διαδικασία της ιχνηλάτησης - Ελλιπής η πληροφόρηση από ιδιωτικά εργαστήρια και κέντρα υγείας, είπε ο γιατρός του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος

Απαντήσεις σχετικά με τις ευθύνες που έχουν αποδοθεί στον ΕΟΔΥ για την έκρηξη της πανδημίας στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έδωσε ο υπεύθυνος του οργανισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γιατρός του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι πολύ δύσκολη και προϋποθέτει πλήρη γνώση των κρουσμάτων, κάτι που, όπως είπε, δεν υπάρχει. Ο κ. Ρωμιόπουλος επισήμανε ότι κάποιοι μικροβιολόγοι ή ιδιωτικά κέντρα, είτε δεν αποστέλλουν άμεσα τις λίστες με τα θετικά κρούσματα, είτε περιορίζονται να τις δηλώσουν στην ΗΔΙΚΑ, ενώ ανάλογες καθυστερήσεις υπάρχουν και στα κέντρα υγείας «Κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να ενημερώσουν κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αποστέλλονται μόνο ονόματα χωρίς τηλέφωνα ή και με λανθασμένα τηλέφωνα.

Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε επίσης ότι πολλοί πολίτες κρύβουν τα συμπτώματα που πιθανώς έχουν. «Έχουμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που είτε είναι ασυμπτωματικοί, είτε έχουν ήπια συμπτώματα που τα μεταφράζουν λάθος. Μπορεί να είναι δικαιολογίες. Αυτό είναι η ατομική ευθύνη του καθενός. Κάποιοι αποφασίζουν να το κρύψουν. Αν ο άλλος δεν μας εμπιστευτεί φταίει ο ΕΟΔΥ; Κάποιοι εν γνώσει τους μας λένε ψέματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα, να κάνει το τεστ άμεσα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση θα είναι και η σωτηρία των συναδέλφων του.

Πάντως, ο κ. Ρωμιόπουλος διευκρίνισε ότι την ευθύνη ιχνηλάτησης την έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ το έργο του ΕΟΔΥ είναι επικουρικό. Παρόλα αυτά, άμεσα γίνεται ιχνηλάτηση σε εν δυνάμει πηγές υπερμετάδοσης, προτού πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα. «Ατέλειες και ανεπάρκειες υπάρχουν. Είναι πολύ εύκολο να αφορίζουμε τον ΕΟΔΥ και να τον υποδεικνύουμε ως μόνο υπεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ωστόσο συνέχισε προσοχή σε όλους τονίζοντας ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα του τοπικού ΕΟΔΥ επισήμανε ότι απαρτίζεται από έξι ομάδες από έναν νοσηλευτή κι έναν οδηγό, ενώ άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρότι έχει ολοκληρωθεί η σύμβασή τους. Και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ενίσχυση του τοπικού ΕΟΔΥ με νέο προσωπικό.

Απαντώντας σε κατηγορίες για έλλειψη συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, επισήμανε ότι το τελευταίο οποιοδήποτε υπεύθυνος κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα σε χωριό ή χώρο εργασίας, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, ώστε να οργανωθεί η διενέργεια μαζικών τεστ.

Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για την Πτολεμαϊδα και λιγότερο για την Κοζάνη, καθώς εκεί τα μισά από τα 136 κρούσματα που καταγράφηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα ήταν σε θεραπευτήριο της πόλης. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ, ανέφερε πως η κατάσταση ναι μεν φαίνεται πως ελέγχεται, ωστόσο ήδη αρκετοί νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι να χρειαστούν νοσηλεία. Σε ερώτηση πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η πανδημία στην περιοχή, απάντησε πως αυτό «είναι στο χέρι μας».

Ο κ. Ρωμιόπουλος χαρακτήρισε άδικο να γίνεται σύγκριση με την αποτελεσματικότητα του lockdown στην πρώτη φάση, διότι τώρα ο ιός συμπεριφέρεται πιο μεταδοτικά.