Skip to main content

Κορωνοϊός: Το plan b της κυβέρνησης αν σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων

Οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο θα συζητηθούν στη σύσκεψη με μορφή τηλεδιάσκεψης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Με ανησυχία αλλά χωρίς πανικό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την εμφανή άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, θέτοντας σε εφαρμογή το Ειδικό Επιχειρησιακό  Σχέδιο που είχε προβλεφθεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο θα συζητηθούν στη σύσκεψη με μορφή τηλεδιάσκεψης σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής όών των σωμάτων ασφαλείας.

Το plan b υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας θα εκτυλιχθεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του κορωνοϊού.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μεταφοράς αυτών σε χώρους φιλοξενίας περιλαμβάνονται σε οδηγία που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σημειώνεται ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19, εκδόθηκαν τέλη Μαΐου.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΠ με τη σειρά της ενημερώνει: α) τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PLF β) τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες) γ) την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο ) δ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.