Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυξημένοι έλεγχοι σε λιμάνια και πλοία για Δεκαπενταύγουστο

Ο αναπ. εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξήγησε τα μέτρα που παίρνει το Λιμενικό Σώμα.

Αυξημένη επιτήρηση και πρόσθετους ελέγχους πραγματοποιούνται σε λιμάνια και πλοία από το Λιμενικό Σώμα, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου με στόχο την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊου.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Κοκκάλας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν πλόες και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 διοικητικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων καθώς και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων. Tόνισε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται και εν πλω και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση θα υποβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης τα στελέχη του λιμενικού έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν και ποινικές κυρώσεις.

Στο πλαίσιο των εντατικών και συστηματικών ελέγχων καθολικής εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού COVID-19 ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διενεργηθεί χιλιάδες έλεγχοι από τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται από τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντείνονται  στις αναχωρήσεις των επιβατών από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στις επιστροφές των επιβατών με πλοία που αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι εστιάζονται στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό τους στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, κατά τη διάρκεια του πλου (υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων) αλλά και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων που καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού, συμμετέχοντας ενεργά στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται η μη τήρηση των μέτρων και η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με σκοπό την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού COVID-19 από πληρώματα και επιβάτες, την επίτευξη ασφαλών ταξιδιών με πλοία και σαφώς την προστασία της υγείας τόσο των πληρωμάτων και των επιβατών όσο και των κατοίκων των νησιών.