Skip to main content

Κορωνοϊός: Ολονύχτιο παζάρι στο Eurogroup για το πακέτο των 500 δισ.

Οι συζητήσεις πάνε καλά, αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σεντένο - Το πρωί της Τετάρτης η συνέντευξη Τύπου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να βρουν μία ενιαία λύση για τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το σχέδιο δεν βρήκε σύμφωνες όλα τα κράτη-μέλη, με συνέπεια η συνεδρίαση του κρίσιμου για το μέλλον της Ένωσης Eurogroup να διακοπεί. Η τηλεδιάσκεψη συνεχίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, και όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης, από τους Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μάριο Σεντένο και Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup για το πακέτο μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο Λουίς Ρέγκο ωστόσο, τόνισε πως το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Με μία λιτή δήλωσή του στο Twitter, ο Ρέγκο τόνισε πως οι συζητήσεις πάνε καλά, αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, προανήγγειλε πως η προγραμματισμένη για την Τρίτη, συνέντευξη Τύπου, θα γίνει το πρωί της Τετάρτης.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.


Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, στις 5 το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά - Νότου η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός αυτού του ταμείου.