Skip to main content

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά

Μόνο με PCR ή rapid test το ταξίδι ανεμβολίαστων στα νησιά της χώρας από τις 5 Ιουλίου - Δεν ισχύει το μέτρο για χερσαίες μεταφορές

Αλλάζουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις προς τα νησιά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για τους ενήλικους δεν θα γίνονται δεκτά τα self test, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

-Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα

-Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

-Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Για ανήλικους 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα, ενημέρωσε ο υφυπουργός.

Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.