Skip to main content

Κορωνοϊός: Με… αρωματοθεραπεία αντιμετωπίζουν οι γιατροί την απώλεια όσφρησης

Τα νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη διαταραχή της όσφρησης, ένα από τα κυριότερα συμπτώματα του κορωνοϊού, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες

Θεωρούνται από τα πιο συνηθισμένα και ίσως πιο ανώδυνα συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, η ανοσμία και η αγευσία έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν ακόμα και μήνες μετά τη νόηση.

Η ξαφνική απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι δύο συχνά πρώιμα συμπτώματα της Covid-19, καθώς εντοπίζονται στο 40% έως 75% των περιστατικών της νόσου. Αποτελούν πρόβλημα για τη σωματική και ψυχική υγεία, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τη διατροφή. Πρόκειται για παρενέργεια που απαντάνται σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αποκαθίσταται με την ύφεση της νόσου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, στην περίπτωση του κορωνοϊού, οι θετικοί ασθενείς έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανοσμία σε σχέση με τους αρνητικούς. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν τη διαταραχή αντιμετωπίζουν και πρόγραμμα με τη γεύση, καθώς, παρότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές αισθήσεις, με διαφορετικές νευρικές οδούς προς τον εγκέφαλο, λειτουργούν συμπληρωματικά η μια με την άλλη.

Οι επιστήμονες, πάντως, εξακολουθούν να διερευνούν την εξέλιξη της διαταραχής αυτής και σε σχέση με τις παραλλαγές του ιού, προκειμένου να έχουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ενώ για την αντιμετώπισή της εφαρμόζουν νέες θεραπείες, με κύρια τη… φυσιοθεραπεία. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε γεύση και όσφρηση. Τα πράγματα δείχνουν ότι, όπως ξέραμε και πριν από μήνες, ένα από τα βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού είναι η διαταραχή όσφρησης και γεύσης. Ένα μεγάλος μέρος των ασθενών επανέρχεται αλλά ένα μέρος ακόμα και με θεραπεία έχει οσφρητικές και γευστικές διαταραχές. Εκεί κάνουμε θεραπεία, δίνουμε βιταμίνη Α’, δίνουμε ψευδάργυρο και κάνουμε αυτή την αρωματοθεραπεία. Κάνουμε στην ουσία φυσιοθεραπεία της οσφρητικής οδού, κατά την οποία δίνουμε στους ασθενείς να μυρίζουν για μήνες ολόκληρους διάφορες ουσίες, τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, μεντόλη, μέντα, οι οποίες γυμνάζουν την οσφρητική οδό. Αυτό βοηθάει σε έναν μεγάλο βαθμό, αλλά νομίζω ότι μετά από καιρό θα έχουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Άλλωστε, δεν ξέρουμε κάθε φορά που είναι η δραστικότητα των διάφορων μεταλλαγμένων ιών. Γιατί δεν είναι πάντα ίδιος ο ιός», εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρινολογίας και της Πανελλήνιας Εταιρείας ΩΡΛ, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης.

Όλα τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πάθησης αυτής θα συζητηθούν σε τρεις στρογγυλές τράπεζες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου ρινολογίας και φλεγμονωδών παθήσεων ανώτερου αναπνευστικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο συνέδριο που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν επίσης οι επαναστατικές βιολογικές θεραπείες στην αντιμετώπιση ασθενών με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα. «Ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, με πολύποδες στη μύτη τούς χειρουργούμε, τους δίνουμε θεραπείες κι έχουν μόνο μία παροδική βελτίωση. Τώρα με τις βιολογικές θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούμε να τους βοηθήσουμε ουσιαστικά», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στο συνέδριο που διοργανώνουν η Παγκόσμια Ρινολογική Εταιρεία και η Παγκόσμια Εταιρεία Αλλεργικών και Φλεγμονωδών Νοσημάτων θα συμμετάσχουν περίπου 1.500 επιστήμονες από περισσότερες από 62 χώρες.