Skip to main content

Κορωνοϊός: Αίτημα για έκτακτα μέτρα στην Καστοριά - 44 κρούσματα

Αν χρειαστούν έκτακτα μέτρα στην Καστοριά, θα τα πάρουμε, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 31 από τα 44 κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ.

Ολοένα και περιπλέκεται η κατάσταση στην Καστοριά, καθώς τα επίσημα κρούσματα κορωνοϊού στον νομό ανέρχονται σε 44, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε.

Την ίδια στιγμή, τα 31 από τα 44 κρούσματα που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Νεάπολη Κοζάνης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μετέφερε το αίτημα των φορέων της Καστοριάς για εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Σήμερα αναμένονται οι εισηγήσεις των αρμοδίων τοπικών φορέων για το σε ποιες περιοχές μπορούν να υποστηριχθούν έκτακτα μέτρα, με την τελική απόφαση να καλείται να την λάβει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά.

«Μιλάμε με ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τρέχουμε τα μοντέλα και τους αλγόριθμους και παίρνουμε αποφάσεις. Αν χρειαστούν μέτρα, θα τα πάρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε ότι άμεσος συνεργάτης της κυβέρνησης είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί περιφερειακό συμβούλιο, όπου θα συμμετέχουν και οι 3 δήμαρχοι της Καστοριάς, θα ζητηθούν πιο εξειδικευμένα μέτρα για κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και θα γίνει προσπάθεια με τις αποφάσεις που θα παρθούν να ενισχυθεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο ΕΟΔΥ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καστοριά ισχυρίστηκε ότι είναι αναρμόδιος για να πάρει τέτοια απόφαση, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πάρουν το βάρος μιας τέτοιας απόφασης.

Όπως εξήγησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, στη σύσκεψη του Σαββάτου «ειπώθηκε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηριχθεί το τοπικό νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο όπου τις τελευταίες μέρες δέχεται 8 – 9 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο ευτυχώς δεν είχαμε κάποια νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο της Καστοριάς από κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, ειπώθηκε η στήριξη που ήδη ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό. Αυτό που ζητήθηκε είναι να μπορέσει να υπάρχει προτεραιότητα στα τεστ της Καστοριάς γιατί προηγούμαστε χρονολογικά όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και φαίνεται καθαρά από την αναλογία που υπάρχει στην περιοχή σύμφωνα με τον πληθυσμό μας 1,1 σε κάθε 1000 κατοίκους».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει «υπάρχουν κρούσματα που έρχονται και από την πόλη και από τα χωριά και μάλιστα σε συγκεκριμένα υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση».

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση του νοσοκομείου Καστοριάς, όπου το βράδυ της Παρασκευής έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό ένας ακόμη ηλικιωμένος, «Δίνουμε μαζί αυτή τη μάχη, στηρίζουμε όσους δοκιμάζονται και κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά .