Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα έξαρση της πανδημίας - Πώς επηρέασαν οι Απόκριες

Η πτωτική τάση της επιδημίας είχε ανακοπεί την περασμένη εβδομάδα κρατώντας σε εγρήγορση τους επιστήμονες, δεδομένου και του τριημέρου της Αποκριάς.

Νέα έξαρση της επιδημίας κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε και χθες την ανοδική τάση που άρχισε να καταγράφεται μετά την Καθαρά Δευτέρα και η οποία μας… γυρίζει πάλι στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου από πλευράς καταγραφής νέων κρουσμάτων. Χθες τα θετικά κρούσματα ήταν 23.335 και άλλα 21.121 εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στην κοινότητα και στις νοσηλείες. Πλέον όμως αρχίζει να κερδίζει σημαντικά έδαφος η υποπαραλλαγή της Όμικρον, ΒΑ.2, η οποία ανιχνεύεται τουλάχιστον στο 20% των κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, δε, όπως στην Κρήτη η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 έχει επικρατήσει σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο της Επιτήρησης Γονιδιωματικού Ελέγχου του κορωνοϊού.

Η αυξημένη μολυσματικότητα της ΒΑ.2 είναι το δεδομένο που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί ώστε να εκτιμήσουν την πορεία της επιδημίας. Στοιχεία για τη νόσο covid-19 λόγω της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής δεν είναι αξιοποιήσιμα. Ωστόσο, με βάση την αύξηση των μολύνσεων λόγω της ΒΑ.2 θεωρείται βέβαιη και η αύξηση των σοβαρών περιστατικών της λοίμωξης covid-19.

Πώς επηρέασαν οι Απόκριες την επιδημία

Η πτωτική τάση της επιδημίας είχε ανακοπεί την περασμένη εβδομάδα κρατώντας σε εγρήγορση τους επιστήμονες, δεδομένου και του τριημέρου της Αποκριάς που θα ακολουθούσε. Ως φαίνεται τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανησυχία των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επίπτωση που θα είχε η κινητικότητα του εορταστικού τριημέρου και του πληθυσμού στην πορεία της επιδημίας. Και εξηγούν γιατί οι επιστήμονες κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν να χαλαρώσουν το μέτρο που αφορά στην πληρότητα θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες στο 75%, σε σχέση με το 50% που ήταν έως σήμερα, και στα πλοία στο 100%, και να μεταθέσουν για την επόμενη συνάντησή τους τη συζήτηση για τη μείωση των self test από δύο σε ένα την εβδομάδα στους μαθητές.

Ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης covid-19, Rt, που ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει κινηθεί ανοδικά κατά το τελευταίο 7ήμερο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση ο δείκτης Rt έχει πλησιάσει στη μονάδα, είναι 0,99 από 0,93 που ήταν η εβδομαδιαία καταγραφή για το διάστημα 23 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου.

Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται στις νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 261 εισαγωγές, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν περίπου 2.800 ασθενείς. Ελαφρώς υποχώρησε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας στους 360. Ο κύριος όγκος των ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι αλλά επιβαρυμένοι ηλικιακά ή με συνοδά νοσήματα. Το ίδιο και όσοι καταλήγουν. Χθες οι νεκροί ήταν 63, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνω των 60 χρόνων. Από τις αρχές Μαρτίου έχουν καταλήξει 506 άνθρωποι.

Πηγή: protothema.gr