Skip to main content

Κορωνοϊός: Πάνω από 800 άτομα σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας-Πίεση στην Αττική

Από τις 2.001 εισαγωγές των τελευταίων τεσσάρων ημερών, οι 1.073 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής. Χθες μόνο έγιναν 525 εισαγωγές.

Αδιάκοπη είναι η ροή ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας εντείνοντας την πίεση στο ΕΣΥ, που από ό,τι φαίνεται βρίσκεται στα όρια της αντοχής του.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το  protothema.gr, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες οι νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19, που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο ανά την επικράτεια, έφτασαν τους 2.001. Αριθμός νοσηλευομένων που μέσα σε τέσσερις ημέρες γέμισαν όχι ένα, αλλά πέντε νοσοκομεία σαν τον «Ερυθρό Σταυρό» - είναι το νοσοκομείο που πρόκειται να μπει από την ερχόμενη εβδομάδα στο σύστημα υγείας για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Από τις 2.001 εισαγωγές των τελευταίων τεσσάρων ημερών, οι 1.073 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής, αποδεικνύοντας την ένταση της επιδημίας στο λεκανοπέδιο. Οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από την αρχή της εβδομάδας στην Αττική έχουν γεμίσει ήδη ένα νοσοκομείο με τη δυναμικότητα του «Ευαγγελισμού», περί τις 940 κλίνες, και ένα μικρότερο σαν το «Αμαλία Φλέμιγκ».

Χθες έγιναν 525 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 298 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Πλέον οι νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία είναι 4.599, με τους 1.072 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά και σε απλούς θαλάμους όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας σε Μονάδα.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία αλλά και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Γνωρίζουν πως το κύμα των ασθενών που φτάνει αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα της νόσου, έχει μολυνθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Το διάστημα εκείνο τα κρούσματα ημερησίως ήταν σε υψηλό αριθμό, αλλά δεν είχε «σπάσει» με δύναμη και διάρκεια το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων όπως συμβαίνει αυτήν την εβδομάδα. Με δεδομένο λοιπόν πως χρειάζονται περίπου 10-12 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος covid-19, οι αρμόδιοι αναμένουν – και προετοιμάζονται για αυτό- το επόμενο δυνατό κύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία προς το τέλος Μαρτίου.

Στην Αττική χθες νοσηλεύονταν 2.312 ασθενείς, με τους 1.955 σε απλές κλίνες covid-19 και άλλους 370 διασωληνωμένους, εντός κι εκτός ΜΕΘ.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας: 801 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, 853 στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και άλλοι 136 στην Κρήτη.