Skip to main content

Κορωνοϊός - Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Παρατείνεται έως 14 Δεκεμβρίου ο γενικός περιορισμός στη χώρα - Εξαιρούνται τα εποχικά καταστήματα που θα ανοίξουν 7 Δεκεμβρίου.

Την παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Από την παράταση του γενικού περιορισμού, διευκρίνισε, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών οι οποίες θα ανοίξουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιτραπεί και η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η παράταση των γενικών υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό» τόνισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Υπογράμμισε ακόμη πως τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, η οποία όμως «έρχεται με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν». Σε εθνικό επίπεδο, πρόσθεσε, διαπιστώνονται περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία, ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση.

Δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα - Εκτιμήσεις για πάνω από 2.000.000 εμβολιασμούς μηνιαίως

«Αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη» σχολίασε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που τίθενται στη διαδικασία τελικής έγκρισης. Όπως είπε, στην Ελλάδα το εμβόλιο θα έρθει τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου, «την ίδια στιγμή που θα πάνε στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέλος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο εμβολιασμός, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, ενώ θα «τρέξει» καμπάνια προκειμένου να πιστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή, ενώ εκτιμάται πως θα γίνονται 2.117.440 εμβολιασμοί μηνιαίως. «Αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα, μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων» τόνισε.

Εμβολιάζονται πρώτα οι υγειονομικοί

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι πολίτες, πρόσθεσε, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

«Ανυπόστατοι ισχυρισμοί που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας»

Αναφερόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον ΕΟΔΥ, είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων». Όπως πρόσθεσε, «δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές μέλη της Επιτροπής των Ειδικών καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας».