Skip to main content

Κορωνοϊός: Περισσότερες πιθανότητες μυοκαρδίτιδας στο εμβόλιο της Moderna από της Pfizer

Δανική μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna έχει έως και 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει φλεγμονή του καρδιακού μυός από της Pfizer

Το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό έχει έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει φλεγμονή του καρδιακού μυός, μια πολύ σπάνια παρενέργεια, από το ανταγωνιστικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με μια δανική μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αργά την Πέμπτη και επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ευρεία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν το 85% των Δανών, ή 4,9 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 που βασίζονται σε mRNA και της καρδιακής φλεγμονής, γνωστής και ως μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα. Προηγούμενες μελέτες από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

«Ο εμβολιασμός με mRNA-1273 (εμβόλιο της Moderna) συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ή μυοπερικαρδίτιδας στον πληθυσμό της Δανίας», ανέφερε η μελέτη. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής φλεγμονής από τα εμβόλια, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, είναι χαμηλός, σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ινστιτούτο Statens της Δανίας.

«Γενικά, το ποσοστό μυοκαρδίτιδας ή μυοπερικαρδίτιδας ήταν περίπου τριπλάσιο έως τέσσερις φορές υψηλότερο για τον εμβολιασμό mRNA-1273 (Moderna) από εκείνο για τον εμβολιασμό BNT162b2 (Pfizer/BioNTech)», ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν μόνο 1 κρούσμα ανά 71.400 εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech και 1 κρούσμα ανά 23.800 εμβολιασμένους με Moderna. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις ήταν ήπιες, αναφέρει η μελέτη.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech συσχετίστηκε μόνο με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής στις γυναίκες, σημειώνει η μελέτη, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μελετών από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγγραφείς είπαν ότι η διαφορά θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μέση ηλικία του εμβολιασμένου πληθυσμού, το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εμβολιασμού ή επειδή λιγότεροι Δανοί είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19.

Τα ευρήματά μας δεν επισκιάζουν γενικά τα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Anders Hviid σε μια δήλωση. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η εναλλακτική λύση της μόλυνσης από τον COVID-19 πιθανώς ενέχει επίσης κίνδυνο φλεγμονής στον καρδιακό μυ», διευκρίνισε ο Hviid.

Πηγή: ΣΚΑΙ