Skip to main content

Σε lockdown η χώρα: Τι θα ισχύει, ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία

Όσα θα ισχύσουν κατά το δεύτερο lockdown της χώρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο έκτακτο διάγγελμά του - Τι είπε για τα σχολεία.

Σε καθεστώς lockdown μπαίνει η χώρα από το Σάββατο στις 6 το πρωί και μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο διάγγελμά του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων, κατά το οποίο επανέρχεται η αποστολή των πενταψήφιων sms, παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή φαγητού, ενώ σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, θα παραμείνουν ανοιχτές και ορισμένες σχολικές βαθμίδες.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Επίδομα 800 ευρώ τον Νοέμβριο για εργαζόμενους με αναστολή

Εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ανοιχτά θα παραμείνουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής, συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων και λυκείων, που θα λειτουργήσουν δια ζώσης.

Αντιθέτως, κλείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση.

Ερωτηθείς για τα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αρχική βούληση της κυβέρνησης τα σχολεία να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν επανέλθει η μερική κανονικότητα. Ως προς τους λόγους που έκλεισαν τα γυμνάσια και τα λύκεια ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή, με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό, σε αντίθεση με τα μικρά παιδιά που τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως είναι λιγότερο μεταδοτικά.

Παράλληλα τόνισε πως η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα σε μεγαλύτερα παιδιά, σε αντίθεση με τα μικρότερα. «Κρατήσαμε ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, αντιλαμβανόμενοι τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών αλλά και τις επιβαρύνσεις για τα τους γονείς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως η επιτροπή διχάστηκε για το θέμα των σχολείων. Σημείωσε πως τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν μεγάλη διασπορά στο μαθητικό περιβάλλον και πως η συμβολή στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα αυξάνει κλιμακωτά μετά την ηλικία των 10-12 δηλαδή μετά τα δημοτικά. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε κρούσματα και σε μικρά παιδιά» τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Ασφαλώς έχουν γίνει και λάθη που έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να διορθώσουμε. Πολλές φορές έχουμε δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση, που είναι ανυπόστατη. Για παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς. Από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν οι ειδικοί, είναι ότι πρέπει να τα ενισχύσουμε. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προφανώς θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο, αλλά δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, να "γεννήσουμε" περισσοτερα λεωφορεία;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Παντού στον κόσμο παρατηρείται συνωστισμός στις ώρες αιχμής και γι' αυτό οι μάσκες είναι τόσο σημαντικές. Γι' αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο» συνέχισε. «Το ένα λάθος, που ίσως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Όλοι μας ψυχολογικά θέλαμε να πιστεύουμε ότι είχαμε τελειώσει με αυτόν τον εφιάλτη. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση μετά το δεύτερο lockdown».