Skip to main content

Κορωνοϊός: Ύφεση δείχνουν τα στοιχεία σε Θεσσαλονίκη και Δ. Μακεδονία

Πόσοι ασθενείς του κορωνοϊού νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ειδικούς ή απλούς θαλάμους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτός από τα στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται καθημερινά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, καθηγητή λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, η ύφεση της πορείας του covid-19 στη χώρα μας επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανά νοσοκομείο, αλλά και στους ειδικούς ή τους απλούς θαλάμους νοσηλείας. Από στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Voria.gr, τα οποία αφορούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Μακεδονίας η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τη νόσο, φαίνεται πως πράγματι υπάρχει σημαντική μείωση των περιστατικών τα οποία χρήζουν κάθε είδους νοσηλείας.

Ειδικότερα, στο ΑΧΕΠΑ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για covid-19 στη Θεσσαλονίκη, στη ΜΕΘ νοσηλεύονταν έως χθες έξι άτομα, ενώ κάποια στιγμή ο αριθμός είχε φτάσει ως και στους 16. Επίσης σε κλίνες, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ή κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται άλλα δώδεκα άτομα, ενώ κατά την περίοδο της έξαρσης ο αριθμός αυτός είχε φτάσει ως και στους πενήντα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και λίγες ημέρες η μία από τις δύο κλινικές που είχαν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών covid-19 διατέθηκε πλέον για τις άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Αντίστοιχη πτωτική πορεία εμφανίζουν και τα στοιχεία από το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο, αν και δεν είχε χαρακτηριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, εντούτοις σήκωσε σημαντικό βάρος της νοσηλείας ασθενών covid-19. Έως χθες το βράδυ στην Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύονταν τέσσερα περιστατικά, από εννέα που ήταν πριν από κάποιες μέρες. Παράλληλα, ενώ τα περιστατικά covid-19 φιλοξενούνταν αρχικά στην Β' ΜΕΘ, εδώ και λίγες ημέρες μεταφέρθηκαν στην Α' για λόγους πιο ασφαλούς εσωτερικής λειτουργίας καθώς η Β' ΜΕΘ βρίσκεται εγγύτερα σε κλινικές με καρδιολογικά περιστατικά που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται μόλις τρία άτομα από περίπου δώδεκα που ήταν πριν από αρκετές ημέρες.

Αποκλιμάκωση και στη δυτική Μακεδονία

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Καστοριάς, μια περιοχή η οποία χτυπήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον covid-19, νοσηλεύονται έντεκα άτομα, όλα σε θαλάμους καθώς το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ. Μάλιστα τα πέντε εξ αυτών εισήχθηκαν χθες, τους έγιναν τα τεστ και τα αποτελέσματα αναμένονταν αργά το βράδυ. Οι υπόλοιποι έξι ήταν αρνητικοί στα τεστ, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τις πέντε χθεσινές εισαγωγές, το προηγούμενο τετραήμερο στην περιοχή της Καστοριάς δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και φυσικά και καμία εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ κατά την περίοδο της έξαρσης ο αριθμός των νοσηλευομένων είχε φτάσει και στους είκοσι.

Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονται συνολικά 17 άτομα. Εξ αυτών επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μόνον τα πέντε τα οποία νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. Άλλα οκτώ άτομα είναι αρνητικά στον covid-19 και θα πάρουν εξιτήριο, ενώ άλλοι τέσσερις έχουν συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Τέλος, στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας νοσηλεύονται συνολικά 13 άτομα, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός είχε φτάσει και τους είκοσι. Από τους 13, δύο είναι στη ΜΕΘ, οι οποίοι όμως, δεν είναι διασωληνωμένοι και σε θαλάμους άλλοι έντεκα εκ των οποίων νοσούν οι επτά και οι υπόλοιποι τέσσερις θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ.