Skip to main content

Κορωνοϊός: Φόβοι για το ιικό φορτίο στην Αττική - Σκέψεις για παράταση lockdown

Αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση για την Αττική είναι ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 59 κρούσματα κορωνοϊού

Φόβο για τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες και κάνουν λόγο για παράταση του lockdown ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που διαπιστώνεται ήδη στην Αττική.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση για την Αττική είναι ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 59 κρούσματα κορωνοϊού τη στιγμή που σε όλη τη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 56 κρούσματα. Αν επιβεβαιωθούν, βέβαια, οι πιο απαισιόδοξοι, το σύστημα υγείας θα πιεστεί και πάλι σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες τόσο και στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής έχει αυξηθεί. «Μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων (πάνω από 50%) είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά, όμως, θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό στην Αττική τόνισε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, είπε και ζήτησε να γίνονται περισσότερα τεστ». Μάλιστα, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.
«Βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Εκτός, όμως, από το ιικό φορτίο που εμφανίζουν τα λύματα και τα κρούσματα εντός Αττικής αυξάνονται με τους ειδικούς να μην φαίνονται θετικοί στην άρση του lockdown. Πιο χαρακτηριστικός αριθμός από όλους αυτός των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας που ανακοινώθηκε για το τελευταίο 24ώρο. 59 κρούσματα εντοπίστηκαν στον κεντρικό τομέα Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 56 λοιμώξεις!

Στον Πειραιά εντοπίστηκαν 27 κρούσματα, φέρνοντάς τον στη δεύτερη θέση, μετά το κέντρο, και ακολουθεί ο βόρειος τομέας των Αθηνών με 24.

Αναλυτικά η κατανομή των 180 κρουσμάτων της Αττικής:

15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

59 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι στο εξής η πορεία των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού θα επανακαθορίζεται κάθε Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει και θα δίνει το «πόρισμά» της στην κυβέρνηση, για τις αποφάσεις της οποίας θα ενημερώνονται οι πολίτες το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.