Skip to main content

Κορωνοϊός: Προετοιμασίες σε δύο νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης

Η σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού αναγκάζει τους δήμους να ξεκινούν τις μακάβριες προετοιμασίες.

Το θέμα συζητείται προς το παρόν χαμηλόφωνα και σε στενούς κύκλους καθώς είναι ιδιαιτέρως λεπτό. Ωστόσο, οι πρώτοι σχεδιασμοί έχουν ήδη γίνει και οι πρώτες εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Πρόκειται για τη μακάβρια προετοιμασία στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξ αιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προετοιμασία χώρου ταφής ατόμων που ενδεχομένως θα χάσουν τη ζωή του εξ αιτίας της νόσου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν “κι ας αποδειχθούν αχρείαστα”. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, ο κεντρικός δήμος έχει ανάγκη από διάνοιξη και νέων τάφων.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου πρόκειται να ξεκινήσει εργολαβία στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη για την προετοιμασία χώρου στον οποίου θα διανοιχθούν περί τους εκατό τάφους. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο θάβονταν έως τώρα νεκρά έμβρυα ή μεταφέρονταν εκεί σωροί από άλλους τάφους, κατά τη μεταταφή τους μετά την παρέλευση της τριετίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η σχετική απόφαση πρόκειται να περάσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα από την αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνδρίαση η οποία θα γίνει δια περιφοράς, λόγω της κατάστασης, όπως θα συνέλθει, άλλωστε, την προσεχή Δευτέρα και το δημοτικό συμβούλιο.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εντείνει τις διαδικασίες εκκένωσης τάφων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα τρία, ακόμη και τα τέσσερα και πέντε χρόνια. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά υπήρξε αδράνεια και ανοχή. Μέσω αυτής της διαδικασίας η διοίκηση του δήμου εκτιμά ότι θα απελευθερωθούν ως το τέλος Απριλίου άλλοι τουλάχιστον διακόσιοι τάφοι.

Στα Κοιμητήρια Ευόσμου

Ανάλογη συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα και στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην ευθύνη του οποίου υπάγονται τα Κοιμητήρια Ευόσμου στα οποία πραγματοποιούν ενταφιασμούς οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συζήτηση που έγινε προσδιορίστηκε ο χώρος στον οποίο θα μπορούν να ανοιχτούν νέοι τάφοι εφόσον χρειαστεί, αλλά προς το παρόν δεν θα κινηθεί καμία σχετική διαδικασία. Άλλωστε, το συγκεκριμένο Κοιμητήριο έχει ακόμη αρκετή διαθεσιμότητα σε κενούς τάφους.

Τέλος, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρκάμπτονται οι προβλεπόμενες σήμερα διαδικασίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αδειοδοτήσεις για την επέκταση των χώρων νεκροταφείων, εφόσον και όπου απαιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επεξεργασία αυτής της ΠΝΠ έχει συμβάλει και ο δήμος Θεσσαλονίκης.