Skip to main content

Προς στοχευμένη, χρονικά, καθολική καραντίνα - Εξετάζεται και γενικό lockdown

Εκτός ελέγχου πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο. Δύο σενάρια στο τραπέζι για ακόμα πιο σκληρά μέτρα

Η λύση της καθολικής καραντίνας, κατ' αρχήν τα Σαββατοκύριακα, εξετάζεται και στην Ελλάδα. Και το κλείσιμο των εστιατορίων και των χώρων αναψυχής (καφέ, μπαρ) από τις 9 το βράδυ ή ακόμα και από τις 6 το απόγευμα, κατά τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που ήδη ανακοινώνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Αυτό αναφέρουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση θα συνδυαστεί με μείωση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τις 6μμ και μετά, για να γίνουν δύσκολες οι μετακινήσεις και βεβαίως με επέκταση της τηλεργασίας. Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομική δραστηριότητα θα νεκρώσει, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους.

Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το Mega αναφέρουν ότι θα πρέπει να θωρείται ειλημμένη η απόφαση για γενικό lockdown, με τις τελικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί να λαμβάνονται τις προσεχείς ημέρες. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει το πώς η χώρα θα οδηγηθεί εκεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδρομές που θα ακολουθηθούν.Το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο». Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Ο στόχος όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών, αν τελικώς αναληφθούν, είναι προφανής: Να περιορισθούν τα κρούσματα κορωνοΐού, που είναι πλέον εκτός ελέγχου, για τα ελληνικά δεδομένα. Τα ημερήσια ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και ο κίνδυνος να δούμε και στη χώρα μας να αναβιώνουν σκηνές όπως εκείνες της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, είναι πλέον μεγάλος.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι αρχικά, η κυβέρνηση ήθελε να διαπιστώσει την επίπτωση των νυν μέτρων (μάσκες παντού κλπ), που εφάρμοσε από την Δευτέρα και μετά να αποφασίσει. Όμως, έως τις 9 Νοεμβρίου, που θα γίνει αυτή η μέτρηση, ο χρόνος είναι πολύς. Κι όλα δείχνουν ότι το σύστημα δεν θα αντέξει έως τότε, προκειμένου να γίνει ένας τέτοιος απολογισμός. Γι' αυτό κι όλα έρχονται μερικές μέρες νωρίτερα, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί.