Skip to main content

Κορωνοϊός: Πρώτη κλινική μελέτη σε ανθρώπους για πειραματικό εμβόλιο

Η φαρμακευτική εταιρεία, Novavax, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνα με τη συμμετοχή 130 υγιών ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 59 ετών

Μια ακόμη φαρμακευτική εταιρεία, η Novavax Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους με ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορωνοϊό.

Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνα με τη συμμετοχή 130 υγιών ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 59 ετών σε δύο περιοχές της Αυστραλίας.

Περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών τον Ιούλιο, τα οποία θα δείξουν αν το εμβόλιο με την κωδική ονομασία NVX-CoV2373 προκαλεί ανοσοποιητική αντίδραση στους συμμετέχοντες. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η Novavax σχεδιάζει μια δεύτερη φάση των δοκιμών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και με μεγαλύτερο εύρος ηλικιών.

Η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να δείξει επίσης εάν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του Covid-19, ανέφερε η Novavax.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει να ενισχύει την παραγωγή χωρίς να γνωρίζει εάν οι δοκιμές αποδείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Φυσιολογικά, επισήμανε, η εταιρεία θα περίμενε έξι με εννέα μήνες για να ξεκινήσει την παραγωγή.

Πήραμε το ρίσκο και ξεκινήσαμε την παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα", δήλωσε σε συνέντευξη. "Ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα εδώ.

Λόγω της προετοιμασίας που έχει γίνει, η Novavax ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να φτάσει την παραγωγή στις 100 εκατ. δόσεις αυτό το έτος και ενδεχομένως να ξεπεράσει το ένα δισ. το 2021.