Skip to main content

Κορωνοϊός: Πρόβλημα οι αναβολές των εγχειρήσεων στη Γερμανία

Λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με κορωνοϊό, τα νοσοκομεία αναβάλλουν πολλές επεμβάσεις

«Προσπαθώ να το δω λογικά, αλλά μερικές φορές θυμώνω», λέει η 63χρονη πρώην νοσοκόμα. Η ημερομηνία της επέμβασης της αναβλήθηκε ξανά και δεν ξέρει πότε θα έρθει η ώρα. Αυτό όμως που μένει είναι ο πόνος και η ψυχολογική δυσφορία. Η 63χρονη περιμένει, όπως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία, για μια επέμβαση γιατί τα νοσοκομεία λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατηλλειμένα και οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις αναβάλονται.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων ήδη τα τρία τέταρτα όλων των νοσοκομείων δεν βρίσκονται πλέον σε κανονική λειτουργία και πρέπει να αναβάλουν τις εγχειρήσεις τους. «Η κατάσταση γίνεται πραγματικά ολοένα και πιο τραγική και προκαλεί σωματικό και ψυχολογικό στρες στους ασθενείς εξαιτίας των θεραπειών που διακόπτονται», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Εταιρείας Νοσοκομείων, Γκέραλντ Γκρας.

Όταν η πρώην νοσοκόμα από τη Βαυαρία μίλησε με τον γιατρό Γκέρχαρντ Άχατζ για την επέμβασή στο ισχίο της στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουλμ, η εγχείρησή της αναβλήθηκε για την άνοιξη του 2022. Η επέμβαση τώρα αναβλήθηκε και πάλι επ΄ αόριστον.

Δυσκολίες στην καθημερινότητα

Υπάρχουν μέρες που με δυσκολία περπατάει, αναφέρει η πρώην νοσηλεύτρια που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της. Την επιβαρύνει η αβεβαιότητα και το πώς να αντιμετωπίσει τον πόνο τόσο πολύ τώρα, που παλεύει πλεόν και με την κατάθλιψη. Η 63χρονη αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της λόγω της χρόνιας πάθησης,

Δεν κατηγορεί για την κατάσταση μόνο τους ανεμβολίαστους αλλά θυμώνει με όσους δεν εμβολιάζονται γιατί πιστεύουν σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας. Και ο γιατρός της Γκέρχαρντ Άχατζ, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουλμ, αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με Covid δεν εμβολιάζονται.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, λέει. «Έχουμε το εμβόλιο και είναι ένας τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, αλλά το ποσοστό εμβολιασμού είναι ακόμα πολύ χαμηλό», τονίζει.

Υποφέρουν κυρίως οι καρκινοπαθείς

Στον τομέα της ορθοπεδικής και χειρουργικής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουλμ γίνονται δέκα με δώδεκα επεμβάσεις λιγότερες από ό,τι συνήθως. Αυτό επιβαρύνει και τους γιατρούς.Το γεγονός ότι ορισμένοι ασθενείς περιμένουν τόσο πολύ για ένα ραντεβού, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι γιατροί αυτό το καλοκαίρι δεν μπορούσαν να καλύψουν όλες τις προγραμματισμένες εγχειρήσεις που είχαν αναβληθεί.

Η ημερομηνία της επέμβασης όμως έχει σίγουρα αντίκτυπο στα ευρήματα ή στις πιθανότητες επιτυχίας ενός ασθενούς, λέει ο Άχατζ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανικής Εταιρείας Νοσοκομείων, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 ο αριθμός των επεμβάσεων για καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 6% και για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 18%. Και για αυτό το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων υπολογίζει ότι ο αριθμός των αναβολών των εγχειρήσεων θα είναι μεγάλος.

Σεμπάστιαν Σλέκερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle