Skip to main content

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τη νέα μετάλλαξη «XE» – Πιο μεταδοτική από την «Όμικρον»

Η παραλλαγή «XE» είναι αυτό που ονομάζεται «ανασυνδυασμός» - Έχει παρατηρηθεί είναι ότι θα μπορούσε να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την «BA.2»

Ανησυχία προκάλεσε στην Ινδία η καταγραφή του πρώτου κρούσματος από την παραλλαγή «XE» του κορωνοϊού στην πόλη Μουμπάι, σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Μπριχανμουμπάι (Brihanmumbai Municipal Corporation — BMC).

Η ασθενής στη Μουμπάι είναι μια 50χρονη σχεδιάστρια ρούχων η οποία επέστρεψε από τη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει σοβαρά συμπτώματα μέχρι τώρα.

Η «XE», μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, που προκάλεσε το τελευταίο πανδημικό κύμα πυροδότησε ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης λοιμώξεων στην Ινδία, όπου τα κρούσματα Covid-19 βρίσκονται καταγράφουν μείωση και βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.

Από τους 230 ασθενείς στη Μουμπάι που δείγματά τους στάλθηκαν για αλληλούχιση του γονιδιώματος, 228 βρέθηκαν θετικά στην Όμικρον, ένα στην Κάπα και ένα στην XE. Είκοσι ένας από τους 230 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αν και κανείς δεν χρειάστηκε οξυγόνο ή να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δώδεκα από εκείνους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχαν εμβολιαστεί και εννέα είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.

Ποια είναι η παραλλαγή «XE» του κορωνοϊού;

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία ευθύνεται για πάνω από το 90% των λοιμώξεων που καταγράφηκαν το 2022 , έχει δύο εξέχουσες υποπαραλλαγές, που ονομάζονται BA.1 και BA.2. Υπάρχει επίσης μια υποπαραλλαγή BA.3, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένη.

Κατά την αρχική φάση, η υποπαραλλαγή «BA.1» ήταν η πιο διαδεδομένη. Ωστόσο, σε πολλές χώρες κυριαρχεί η «BA.2», η οποία είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική αλλά όχι και πιο επικίνδυνη. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η «BA.2» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 94% όλων των νέων λοιμώξεων με Όμικρον, τον τελευταίο μήνα.

Η παραλλαγή «XE» είναι αυτό που ονομάζεται «ανασυνδυασμός». Αυτό σημαίνει ότι περιέχει τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στις ποικιλίες «BA.1» καθώς και «BA.2» της Όμικρον. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 κρούσματα σε διάφορες χώρες.

Παραλλαγές που περιέχουν χαρακτηριστικά δύο ή περισσότερων γνωστών μεταλλάξεων εμφανίζονται συνεχώς. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί και παραλλαγές που περιέχουν στοιχεία από τις «Δέλτα» και «Όμικρον». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των μεταλλάξεων μεταβάλλει σημαντικά τις ικανότητες του ιού να μολύνει περισσότερο ή να προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Υπάρχει απειλή από την «XE»;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η παραλλαγή «XE» διαφέρει σημαντικά από τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι θα μπορούσε να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη «BA.2».

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Μουμπάι αναφέρει πως αν δεν αναπτύξει «ειδικές ικανότητες» να μολύνει, να παρακάμψει την ανοσία ή να προκαλέσει σοβαρή νόσηση η απειλή από την παραλλαγή «XE» είναι αρκετά χαμηλή.

Πηγή: Kathimerini.gr με πληροφορίες από AP, indian express