Κυριακή 31 Μαΐου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας εξήγησε ότι η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο πρόεδρος της χώρας εξήγησε ότι η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστεί η επιδημία και αφετέρου να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών.

Πλέον, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται στην κυβέρνηση της χώρας να νομοθετεί (να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), μιας και η Βουλή διαλύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Απριλίου, οι οποίες ωστόσο θα αναβληθούν.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με όλες τις όμορες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κόσοβο) για τους αλλοδαπούς πολίτες, ενώ κλειστά είναι στη χώρα όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια, εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά μέτρα.

Όπως ανέφερε ο Στέβο Πεντάροφσκι, η ισχύς των παραπάνω αυστηρών μέτρων πρακτικά σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει τεθεί εδώ και ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Όσοι εξέρχονται από τη χώρα δεν θα επιστρέφει για 3 μήνες

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι ανέφερε σήμερα ότι όσοι εξέρχονται από τη χώρα θα πρέπει να υπογράφουν δήλωση πως δεν θα μπορούν να επιστρέφουν σε αυτήν στους επόμενους τρεις μήνες.

Χθες, οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν ομόφωνα την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα που προγραμματιζόταν για τις 12 Απριλίου, καθώς όπως εκτίμησαν, λόγω της κατάστασης με την επιδημία του κορωνοϊού δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ