Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Σφίγγει ο κλοιός στα νοσοκομεία - Τα τελευταία στοιχεία

Ξεπέρασαν τις 100 οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ – Αυξήθηκαν στις 40 κατά μέσο όρο οι εισαγωγές ασθενών θετικών στην COVID-19 αυτήν την εβδομάδα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που έχει αναγκάσει τις υγειονομικές αρχές της πόλης να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά κλινικές και περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία είχαν αποδοθεί στην κοινή νοσηλεία και πλέον μπαίνουν εκ νέου στη μάχη για τη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού.

Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι εισαγωγές θετικών περιστατικών κορωνοϊού ήταν κατά μέσο όρο 40, έναντι περίπου 30 την περασμένη εβδομάδα. Ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός με τον οποίο γεμίζουν τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 100, έναντι 80 την περασμένη εβδομάδα και 60 πριν από 15 ημέρες.

Ο αριθμός των 40 εισαγωγών ημερησίως είναι ο μισός σε σχέση με το μαύρο διάστημα του περασμένου Νοέμβρη, όταν οι ασθενείς που προσέρχονταν στα νοσοκομεία της πόλης ξεπερνούσαν τους 80. Και μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να θεωρείται διαχειρίσιμος, δεδομένου ότι αφενός μεν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να ξεπεράσουν τις 200, αφετέρου δε οι ασθενείς είναι πλέον μικρότερης ηλικίας και είτε αντιμετωπίζουν ηπιότερα συμπτώματα, είτε δεν χρειάζονται πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ, ωστόσο έχει προκαλέσει ασφυξία στις απλές κλίνες COVID.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Παπανικολάου, που ολοκλήρωσε τη χθεσινή του εφημερία με 38 εισαγωγές θετικών περιστατικών, 20 διασωληνωμένους στις συνολικά 21 κλίνες ΜΕΘ και 80 ασθενείς στην απλή κλινική COVID, η οποία έχει δυναμικότητα 83 κλινών. Όπως είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Ελένη Σιώτου, υπάρχει σταδιακή αύξηση των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία, γι’ αυτό και άδειασε η κλινική πλαστικής χειρουργικής και η μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας για να εξυπηρετηθούν περιστατικά COVID.

Αλλαγές στον σχεδιασμό

Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση των νοσοκομείων της πόλης, στη μάχη της πανδημίας ρίχνονται εκ νέου περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία έστελναν τα περιστατικά κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υπήρχε ύφεση των κρουσμάτων. Έτσι, στα όρια της 4ης ΥΠΕ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου η κλινική και η ΜΕΘ COVID του γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. «Το θετικό είναι ότι η κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων είναι καλή», σημείωσε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι και στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως των Σερρών, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Αντίστοιχα, στην 3η ΥΠΕ επαναλειτουργούν οι κλινικές COVID στα νοσοκομεία της Έδεσσας και της Φλώρινας. Όπως, πάντως, ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής Παναγιώτης Μπογιατζίδης, η κατάσταση στα όρια της υγειονομικής περιφέρειας, που περιλαμβάνει τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είναι ελεγχόμενη. «Υπάρχει επάρκεια τόσο στις διαθέσιμες κλίνες COVID απλής νοσηλείας, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Υπάρχει πράγματι μία αύξηση στις εισαγωγές, αλλά υπάρχει η διαχειριστική δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε. Η ενεργοποίηση των περιφερειακών νοσοκομείων για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού γίνεται για να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε ακόμα υπερβεί το 60% της δυναμικότητάς μας», ανέφερε.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις υγειονομικές υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι η νέα ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία παραλήφθηκε χθες. Η νέα μονάδα δυναμικότητας 30 κλινών εντατικής θεραπείας και οχτώ αυξημένης φροντίδας, όπου θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των ΜΕΘ που αρνητικοποιούνται, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως τον Σεπτέμβριο.