Skip to main content

Κορωνοϊός: Σήμερα τα αποτελέσματα στο «Αττικόν»-Σε εγρήγορση οι αρχές

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν». Σε εγρήγορση οι αρχές της χώρας.

Αγωνία επικρατεί για τον ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένας άνδρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο άνδρας διακοσμίστηκε την Τρίτη στο «Αττικόν» με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σπίτι του στον Πειραιά.

Χθες, συναγερμός σήμανε και για άλλους ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορωνοϊού. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Επρόκειτο για έναν ναυτικό που νοσηλευόταν σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Σωτήρια» καθώς κι ένα 4χρονο παιδί ιταλικής καταγωγής που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ασθενών είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό τους στην Ιταλία.

Σε εγρήγορση οι αρχές

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μαζί με την ειδική επιτροπή των Λοιμωξιολόγων πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία.

Καθώς οι νεκροί στην Ιταλία ανέρχονται πλέον στους 11 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 322, ενώ στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια 14, στη Γερμανία 16, Ελβετία, Ισπανία, Κροατία έχουν επιβεβαιώσει από ένα κρούσμα έκαστη και Αυστρία δύο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος και στην Ελλάδα.

Ψυχραιμία με τον κορωνοϊό συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για το ζήτημα του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό, ίσως και περισσότερο, όπως είπε, βιώνουν την ίωση αυτή σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς, όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα, κάτι που παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

ΠΝΠ για τον κορωνοϊό- Τα μέτρα για σχολεία, γήπεδα, θέατρα και ΜΜΜ

Tην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.  

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Αυτούς τους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούμε για τον κορωνοϊό

Οδηγίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, με αφορμή την έξαρση του κορωνοϊού στην Ιταλία, έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Σε ποια νοσοκομεία αναφοράς μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες;

Υπενθυμίζεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα, νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.