Skip to main content

Κορωνοϊός: Συνάντηση εργαζομένων δήμου - Ζέρβα για τα μέτρα προστασίας

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης τα μέτρα προστασίας από την επιδημία του κορωνοϊού - Τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι από τον δήμαρχο.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με θέμα συζήτησης τα μέτρα προστασίας από την επιδημία του κορωνοϊού, είχαν την Πέμπτη μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συλλόγου στη συνάντηση παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ έθεσε τα εξής ζητήματα προς τη διοίκηση:

-«Θεωρούμε θετική κίνηση την πραγματοποίηση τεστ στους εργαζόμενους της καθαριότητας. Τα τεστ όμως πρέπει να επεκταθούν και στους συναδέλφους των άλλων υπηρεσιών, να είναι μαζικά και επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι αίτημα όχι μόνο εργαζομένων στους δήμους αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους.

-»Όταν σε κάποιο εργασιακό χώρο διαπιστώνεται κρούσμα, ο χώρος να κλείνει για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες τεστ π.χ. στους υπόλοιπους εργαζόμενους του χώρου, απολύμανση κ.α. Ήταν μεγάλο λάθος της διοίκησης που δεν ακολούθησε αυτή τη διαδικασία στην περίπτωση των τριών κρουσμάτων στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών της καθαριότητας.

-»Τα μέσα προστασίας από την επιδημία να δίνονται συχνά και σε επαρκείς ποσότητες στους εργαζόμενους. Μάρτυρας για το τι μέσα προστασίας έχουν πάρει οι εργαζόμενοι από τον Μάρτη-αρχή της πανδημίας-μέχρι σήμερα, είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράφουν για κάθε μέσο προστασίας που τους δίνεται (αυτή η πρακτική ακολουθείται τουλάχιστον στην υπηρεσία καθαριότητας). Όποιος δει αυτά τα στοιχεία  θα διαπιστώσει ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται.

-»Ατομικά μέσα προστασίας δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να δίνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Υπάρχει υπουργική απόφαση που περιγράφει ποια μέσα προστασίας πρέπει να παρέχονται στους εργαζόμενους ανάλογα με την ειδικότητα και την εργασία που κάνουν. Προμήθεια όλων των ΜΑΠ έχει χρόνια να γίνει στον δήμο. Θέσαμε και άλλα ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια όπως κατάσταση εργοταξίων κ.α.

-»Να σταματήσει η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία και τις κλινικές, βάσει και της απόφασης του υπουργείου περιβάλλοντος. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για να προστατευτούν κυρίως όσοι εργάζονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης,  γιατί στους κάδους ανακύκλωσης καταλήγανε και ιατρικά απόβλητα και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοιού π.χ. το νοσοκομείο «Γεννηματά» είχε 10 κρούσματα και η ανακύκλωση συνεχίζονταν κανονικά».  

«Στα θέματα που θέσαμε εμείς ως παράταξη και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, ο δήμαρχος απάντησε κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για την κατάσταση με την επιδημία» σχολιάζει στην ανακοίνωση η ΔΑΣ κατηγορώντας τον κ. Ζέρβα πως «για ακόμη μία φορά οχυρώθηκε πίσω από τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ αποποιούμενος των ευθυνών και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η διοίκηση. Επανέλαβε το δόγμα της κυβέρνησης περί "ατομικής ευθύνης" και βέβαια έκρινε ικανοποιητικά τα όποια μέτρα έχει πάρει η διοίκηση του. Άφησε να εννοηθεί-όχι πολύ ξεκάθαρα είναι αλήθεια-ότι τεστ θα γίνουν στους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών».

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ, μίλησε για την κατάσταση στην υπηρεσία του. «Προσπάθησε και αυτός να αποποιηθεί των ευθυνών του» σχολιάζει ο Σύλλογος και εξηγεί: «Είπε ότι ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει να μάθουμε ποιος έχει νοσήσει. Δίνει οδηγίες σε αυτόν που έχει νοσήσει και αυτός πρέπει να ενημερώσει. Τώρα πως γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών ενός εργαζόμενου που έχει νοσήσει αν δεν ενημερωθεί ο εργοδότης του, δεν το εξήγησε! Απολυμάνσεις είπε ότι γίνονται κάθε 20(;) ημέρες στους χώρους εργασίας. Για το θέμα των μέσων προστασίας από την επιδημία, ανέφερε ότι υπάρχουν στις αποθήκες και αν δεν δίνονται στους εργάτες καθαριότητας την ευθύνη την έχουν οι τομεάρχες. Το αν η διοίκηση πρέπει να ελέγχει αν δίνονται μέσα προστασίας, αφού όπως ανέφερε υπάρχουν, δεν μας το είπε. Για την προμήθεια όλων των ΜΑΠ που θέσαμε, έδωσε υποσχέσεις ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες στην προμήθεια αρκετών-αυτά βέβαια, τα έχουμε ξανακούσει. Πιστός και αυτός στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης», είπε ότι όποιος εργαζόμενος έχει κάνει το τεστ στην υπηρεσία τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε αρνητικός και  νοσήσει μετά, πρέπει να απολογηθεί! Στην ερώτηση γιατί να απολογηθεί κάποιος που νόσησε π.χ. πηγαίνοντας στη δουλειά του με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, δεν απάντησε. Για το θέμα της ανακύκλωσης στα νοσοκομεία έδειξε έκπληκτος και είπε ότι θα ερευνήσει τι ακριβώς γίνεται. Στις 14/8, προφανώς μετά από παρέμβαση του, η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία σταμάτησε».

«Η ΔΑΣ βάση και όσων ειπώθηκαν και σε αυτή τη συνάντηση με τη διοίκηση, καλεί τους συναδέλφους να δυναμώσουν τη διεκδίκηση και την απαίτηση  προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του δήμου για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές, την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Ο αγώνας μας δεν πρέπει να σταματάει μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη με διάφορα μέτρα φορτώνουν και αυτή την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Ετοιμάζονται να πάρουν και νέα σκληρότερα μέτρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ.