Skip to main content

Κορωνοϊός: Συνεχίζουν οι πτήσεις από Ευρώπη προς Βρετανία

To παράδειγμα των ΗΠΑ για απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων από την Ευρώπη δεν προτίθεται να ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία.

Πολύ προσεκτικά είναι τα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε για τρίτη φορά την ομάδα κρίσεων «Κόμπρα», η οποία αποφάσισε την αλλαγή του καθεστώτος αντιμετώπισης του κορωνοϊού από την φάση της «συγκράτησης» στην φάση της «καθυστέρησης».

Οι αρχές επαφίονται και στην ατομική ευθύνη των βρετανών πολιτών, πριν περάσουν σε πιο αυστηρά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ επανέλαβε ότι ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων περιλαμβάνει ειδικό κονδύλιο 5 δις στερλινών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με άμεση δόση 1,5 δις στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Εντατικοποίηση ιατρικών ελέγχων και εργασία από το σπίτι

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε επίσης ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη. Εφόσον εξακολουθήσει η ανοδική τάση της επιδημίας, το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι το κλείσιμο των σχολείων και η απαγόρευση όλων των πολυπληθών συναθροίσεων.

Προς το παρόν οι αρχές αρκούνται στην εντατικοποίηση των ιατρικών ελέγχων και στην παρότρυνση των επιχειρήσεων να επιτρέψουν την εργασία από το σπίτι στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν φθάσει τα 460 με 8 θανάτους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων ήταν ηλικιωμένοι, πάνω από 80 ετών, με χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτης, υπέρταση και αναπνευστικά προβλήματα. Όλοι φορείς και θύματα είχαν ταξιδέψει προσφάτως στην Κίνα και την Βόρεια Ιταλία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle