Skip to main content

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Ειδικών - Στο τραπέζι η παράταση των μέτρων

Σκεπτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για το κατά πόσο θα ήταν τώρα η κατάλληλη ώρα να αρθούν τα μέτρα - Γιατί προβληματίζονται.

Προς παράταση των μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού προσανατολίζεται η Επιτροπή Ειδικών, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

Οι δεκάδες νεκροί που ανακοινώνονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες, με την ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλειών, αποδεικνύουν ότι η πανδημία είναι εδώ και κάνουν τους επιστήμονες να είναι σκεπτικοί για το κατά πόσο θα ήταν τώρα η κατάλληλη ώρα να αρθούν τα μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την προσεχή Κυριακή 24/1.

Ετσι, φαίνεται ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, στη σημερινή συνεδρίαση που θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, παρότι είναι ικανοποιημένη από την τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πιθανότατα δεν θα βιαστεί στην παρούσα φάση ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, υπό τη σκιά της αύξησης των σκληρών δεικτών, που συνεχίζουν να πιέζουν το ΕΣΥ.

Μάλιστα, όπως σημείωσαν μέλη της Επιτροπής στο iefimerida.gr, το ιδανικό θα ήταν η παράταση των μέτρων για ακόμη δύο εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της εικόνας.

Γιατί προβληματίζονται οι ειδικοί

Ενδεικτικός είναι, άλλωστε, ο αυξημένος αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ και φέρνει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.

Προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε πισωγυρίσματα στην πανδημία

Εξάλλου, όπως ανέφεραν πηγές στο iefimerida.gr, αυτή η εικόνα της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αντιστραφεί, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, αν δεν παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το θετικό στην όλη υπόθεση, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν «καρπούς», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος της διαδρομής.

«Νωρίς για τροποποιήσεις στα μέτρα»

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός μέλους της επιτροπής: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι λίγο νωρίς να κάνουμε τροποποιήσεις στα μέτρα. Δεν θα το επιχειρούσα. Κάποιος πιο γενναίος ίσως από μένα».

Ακόμη δύο μέλη της επιτροπής σχολίασαν ότι η παράταση των μέτρων θεωρείται επιβεβλημένη λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών. Όλοι τους θεωρούν ότι καλό θα ήταν να υπάρξει παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες, ώστε να σταθεροποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά μοντέλα, σημαντική κάμψη της πανδημίας αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.

Γιατί προβληματίζει ενδεχόμενη επαναφορά της μουσικής στην εστίαση

Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Αν και το θέμα φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα 6 άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα.
«Θα σταθμίσουμε τα μεγέθη της πανδημίας και θα αποφασίσουμε»

Σημειώνεται ότι στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα», που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις.

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr