Skip to main content

Νοτοπούλου: Προτάσεις για μέτρα στήριξης των Θεσσαλονικέων

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid 19 παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μία σειρά από προτάσεις μέτρων στήριξης των Θεσσαλονικέων, των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας εν γένει παρουσίασε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid 19 παρουσιάστηκαν διαδικτυακά.

«Η εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί crash test για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης όπως και για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς η πόλη μας δε μοιάζει και τόσο ανθεκτική μπροστά στην προέλαση του θανατηφόρου ιού», σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Όπως σημείωσε, «η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα ο δήμος μπορεί και οφείλει να γίνει η ασπίδα των πολιτών της Θεσσαλονίκης απέναντι στην εξάπλωση του ιού μαζί με το ΕΣΥ».

«Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη κρίση δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία».

Η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα ότι δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρότασή της για συνεργασία, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε παρόντες στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης. Επισημάναμε ήδη από το πρώτο κρούσμα, την επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ένα μέτωπο στην αναχαίτιση της επέλασης του ιού στην πόλη μας. Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο ενημέρωση και συνεργασία. Δυστυχώς δεν είχαμε θετική ανταπόκριση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη των δημοτικών παρατάξεων ως μία και μόνη: ως συνεισφορά στη Διοίκηση του Δήμου με προτάσεις ρεαλιστικές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, εκφράζοντας τις ανάγκες και τη φωνή των Θεσσαλονικέων και ως διαθεσιμότητα να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού: του κορωνοϊού», ανέφερε.


Αναλυτικά οι προτάσεις που παρουσίασε:

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Σχέδιο προτάσεων για οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων:
• Απαλλαγή 100% από το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, όλων των πολιτών που απολύθηκαν λόγω κορονοϊού μέχρι να εργαστούν ξανά.
• Άμεση απαλλαγή 100% από το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας καθώς και από το Τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων της πόλης που μένουν κλειστές ή που πλήττονται λόγω κορονοϊού όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
• Απαλλαγή των οικογενειών από τα τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όσο διάστημα παραμείνουν αυτοί κλειστοί.
• Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας περί αναστολής των προσαυξήσεων στις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και για διάστημα τριών μηνών από τη λήξη της.
• Μείωση δημοτικών τελών για όλους για τρεις μήνες.

Β. ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

• Αξιοποίηση όλων των λειτουργών ψυχικής Υγείας που εργάζονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την ψυχολογική υποστήριξη των συμπολιτών μας εν γένει και την παροχή ειδικότερης υποστήριξης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, μέσω της δημιουργίας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.
• Εφαρμογή Ιατρού Εργασίας σε ουσιαστική λειτουργία πραγματικής βάσης.
• Ενσωμάτωση των Δημοτικών Ιατρείων όπως και του συνόλου του ιατρικού προσωπικού του ΔΘ στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπ. Υγείας κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια ΥΠΕ.
• Ενίσχυση με προσωπικό καθαριότητας των Υπνωτηρίων Αστέγων λόγω της 24ωρης (από προχθές) λειτουργίας τους.
• Ενημέρωση των εργαζομένων των κοινωνικών δομών για τις υπηρεσίες που παρέχουν όλες οι άλλες κοινωνικές δομές της πόλης για την άμεση ενημέρωση οποιουδήποτε έχει ανάγκη συγκεκριμένη πληροφορία (φαγητό,ύπνος,τηλ.αναγκης κλπ)
• Οι φορείς ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ θα πρέπει να προσαρμόσουν τις παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες, σε εξ αποστάσεως και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις νέες ανάγκες.
• Σχετικά με το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το πόσοι εργάζονται στο πρόγραμμα και με ποιες ειδικότητες. Είναι δεδομένο όμως ότι πρέπει να υπάρξει όχι μόνο προσωρινή αλλά μόνιμη ενίσχυση του προσωπικού με ικανό αριθμό προσλήψεων στο βαθμό που ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοήθεια στο σπίτι θα συνεχίσει να αυξάνεται και η υπηρεσία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάθε έναν από τους ανήμπορους συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Η παροχή αυτή όμως θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη προστασία των εργαζομένων και με επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας.
• Διανομή μόνο κατ’ οίκον των δικαιούχων ΤΕΒΑ καθώς και όλων των άλλων παροχών σε είδος σε όλους τους ωφελούμενους.
• Αξιοποίηση των σχολικών γευμάτων που τώρα πλέον δεν δίνονται σε μαθητές για τους ανήμπορους και ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω του προγράμματος Βοήθειας στο σπίτι.
• Ιδιαίτερη μέριμνα για τους άστεγους, τους εξαρτημένους, τους Ρομά και τους πρόσφυγες. Η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις και φυσικά ούτε και ο ιός.
• Φύλαξη όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων κλειστών και ανοιχτών για την αποτροπή βανδαλισμών, καταστροφών κλπ με άμεσες συνέπειες υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο δηλαδή τους χρήστες των εγκαταστάσεων.
• Άμεση καταγραφή και προετοιμασία διαθέσιμων δημοτικών χωρών καθώς και πιθανή διαμόρφωση τους για παραμονή δημοτών σε συνθήκες νοσηλείας, καραντίνα, απομόνωσης κλπ.

Γ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

• Άμεση ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση στα είδη ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας με προμήθεια και εφοδιασμό του συνόλου του προσωπικού με αντισηπτικό για προσωπική χρήση, μάσκες και γάντια. Ιδιαίτερα για το προσωπικό καθαριότητας και κοινωνικών δομών του Δήμου, προμήθεια και συνεχής χορήγηση όλων των απαραίτητων συμβατικών και μη συμβατικών μέσων ατομικής προστασίας.
• Ιδιαίτερη φροντίδα στους χώρους υγιεινής των εργαζομένων με συνεχή απολύμανση τους.
• Καθημερινή απολύμανση όλων των απορριμματοφόρων και λοιπών μέσων και εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος καθαριότητας των κάδων.
• Ενίσχυση με προσωπικό όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, με μεταφορές προσωπικού από άλλες υπηρεσίες αναλόγως των δυνατοτήτων και των προσόντων και
• κυρίως στην παρούσα φάση του Αγίου Στυλιανού, του Κέντρου Ημέρας Αστέγων του Υπνωτηρίου Αστέγων, των συσσιτίων και του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι .
• Λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, όπου αντικείμενο εργασίας δεν είναι κρίσιμο στην παρούσα συγκυρία, με προσωπικό ασφαλείας, αντί του σημερινού καθεστώτος 50-50,όπως και καθιέρωση τηλεργασίας προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αποσυμφόρηση.

• Άμεση υπηρεσιακή φροντίδα του προσωπικού που ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς κατηγορίες βάσει σχετικής γνωμοδότησης του Γιατρού Προσωπικού με διασταλτική ερμηνεία του ποιοι συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς κατηγορίες προκειμένου να απασχολούνται έστω με το σύστημα της τηλεργασίας για τμήματα το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία τους.
• Εγκατάσταση υπαλλήλων στους χώρους εργασίας με αναλογία τουλάχιστον 10 τετραγωνικά ανά υπάλληλο ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
• Παράταση όλων των συμβάσεων απασχόλησης κάθε τύπου και εργασιακής μορφής στις υπηρεσίες προσωπικού όπως μίσθωσης έργου, συμβασιούχων και ωφελούμενων ΟΑΕΔ, τουλάχιστον για διάστημα ενός εξαμήνου.
• Άμεσες γρήγορες και αξιοκρατικές προσλήψεις προσωπικού διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων κυρίως για τους τομείς της καθαριότητας, της κοινωνικής πρόνοιας και της παροχής ιατρικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
• Άμεση ενεργοποίηση κινητών μονάδων υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ). Υποχρεωτική συμμετοχή στις μονάδες Επισκεπτών Υγείας.
• Έκτακτη οικονομική παροχή στους εργαζόμενους που παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά στους/στις καθαριότητα, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο Υπνωτήριο, στο Κέντρο Ημέρας και στις υπόλοιπες προνομιακές δομές. Σε όλους όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή για την κοινωνική συνοχή ,για να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια. Και επέκταση του δώρου Πάσχα ( άμεση καταβολή) που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους υγειονομικούς.

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ και λοιπά διοικητικά μέτρα

• Πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των Επιτροπών του Δήμου, αλλά και των Κοινοτικών Συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων. Επιβάλλεται να είμαστε σε απόσταση, αλλά η συζήτηση, ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της πόλης πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα, καθώς η τεχνολογία το επιτρέπει. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
• Τακτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο στους επικεφαλής των παρατάξεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση της παρούσας κρίσης, μέσω τηλεδιασκέψεων.
• Έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και εργασίας, ξεπερνώντας το γραφειοκρατικό χάος που αντιμετωπίζουν εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι προκειμένου να λάβουν άδεια όπως ορίζεται από τις σχετικές ΚΥΑ λόγω κορονοϊού. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν οι γιατροί εργασίας.
• Συγκρότηση επιτροπών επίβλεψης εφαρμογής των μέτρων στα κτίρια των υπηρεσιών του δήμου με συμμετοχή ιατρών και μηχανικών εργασίας. Οι παρατηρήσεις των ανωτέρω καταγράφονται και υποβάλλονται στο αποφασίζον όργανο εκάστου φορέα. Η συμμόρφωση προς τις παρατηρήσεις της επιτροπής είναι υποχρεωτική για τον φορέα.
• Λειτουργία 5ψήφιου αριθμού και τηλεφωνικού κέντρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης που θα λειτουργεί σε τουλάχιστον 2 βάρδιες και θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να εξυπηρετούνται με ταχύτητα και χωρίς να ταλαιπωρούνται στην αναζήτηση υπευθύνου.