Skip to main content

Κορωνοϊός: SOS για παχύσαρκους, υπερτασικούς και διαβητικούς

Οι πληγές του κορωνοϊού στην υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του working group της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης στη Χαλκιδική.

Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και υπέρτασης καθιστά πιο ευάλωτους στις επιπλοκές της όσους νοσήσουν από τη λοίμωξη Covid-19. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν άλλα δεδομένα που υποδείκνυαν ότι παχύσαρκοι και υπερτασικοί αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη Covid-19 αλλά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών αν προσβληθούν από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου (Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (European Society Of Hypertension), που πραγματοποιήθηκε στις 8-11 Οκτωβρίου, στη Χαλκιδική.

Στη συνάντηση, που μεταδόθηκε διαδικτυακά και στο μεγαλύτερο μέρος της είχε τη μορφή webinar, συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι επικέντρωσαν στις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, μεγάλη έμφαση δόθηκε στο συσχετισμό των παθήσεων με την Covid-19 και τονίστηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης.

Επιδείνωση προβλημάτων υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας των πολιτών. «Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας των πολιτών στις χώρες που επλήγησαν από αυτήν. Τα προβλήματα υγείας χειροτέρεψαν, καθώς οι πολίτες είτε δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που επιβαρύνθηκαν ή κατέρρευσαν είτε με δική τους ευθύνη ανέβαλαν την αντιμετώπισή τους, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι, ενώ εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, φοβούμενοι να επισκεφθούν κάποια νοσηλευτική μονάδα παραμέλησαν την υγεία τους.

Επίσης, ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψή τους στον γιατρό λόγω της πανδημίας, με συνέπεια να υποστούν σοβαρές συνέπειες και επιβάρυνση της υγείας τους. Και στον τομέα της πρόληψης, όμως, η εικόνα είναι δυσμενής, διότι αρκετοί πολίτες έχουν σταματήσει τα τακτικά τσεκ απ, φοβούμενοι να απευθυνθούν σε υπηρεσίες υγείας, όπως ιατρεία και νοσοκομεία, λόγω της Covid-19», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης Βασίλειος Κώτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και η περίοδος του lockdown άφησε τα σημάδια της στη σωματική και ψυχική υγεία. Η επίδραση του εγκλεισμού στον ψυχισμό φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμη, αφού έρευνες δείχνουν ότι υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους σε πολλές ομάδες πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και για αρκετό καιρό μετά το lockdown και τον τερματισμό της κοινωνικής απομόνωσης.

Η πανδημία ως ευκαιρία

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η θεματική ενότητα για τη λειτουργία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την εποχή της Covid-19. Σε στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή του προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Κυριάκου Αναστασιάδη και του πρώην προέδρου Αστέριου Καραγιάννη, το οποίο συντόνισε ο κ. Κώτσης, τονίστηκε ότι η πανδημία επηρέασε την εκπαίδευση των φοιτητών, ωστόσο αποτέλεσε αφορμή για την εφαρμογή νέων τεχνικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ευκαιρία αναβάθμισης.

Τιμητικές βραβεύσεις

Κατά την τελετή λήξης, εκ μέρους της διοργάνωσης ο κ. Κώτσης απένειμε τιμητική πλακέτα στους Αστέριο Καραγιάννη, πρώην πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ για την προσφορά του στην Ιατρική Σχολή, Μάριο Κοσμίδη, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για την προσφορά του στην ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία και Ζωή-Ψαρρά Παπαγεωργίου, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και ιδρύτρια-αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» για το σημαντικό και πολυδιάστατο κοινωνικό της έργο.