Skip to main content

Τραγωδία δίχως τέλος στη Β. Ελλάδα: 73 νεκροί από κορωνοϊό σε 24 ώρες

Η συνεχιζόμενη παρά τα περιοριστικά μέτρα επιβαρυμένη κατάσταση της Βορείου Ελλάδος γεννά προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.

Mεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές γεννά η συνεχιζόμενη επιβαρυμένη κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή καταγράφει καθημερινά την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το protothema.gr, την ίδια ώρα στα νοσοκομεία δίνουν μάχη για τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 ασθενείς ενώ σε αυτά έχει καταλήξει σχεδόν το 70% των νεκρών της επιδημίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως χθες στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε το 82% των θανάτων του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου, δηλαδή 73 νεκροί από κορωνοϊό στο σύνολο 89 χθεσινών θανάτων.

Την ίδια εικόνα, εξάλλου, αποτυπώνουν και τα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου το ιικό φορτίο καταγράφει πτωτική τάση, η οποία όμως, όπως φάνηκε στις τελευταίες τέσσερις μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΑΠΘ, είναι επιβραδυνόμενη, εντείνοντας την ανησυχία των αρμόδιων αρχών.

«Μειώθηκε ο ρυθμός μείωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας το πρωί στον Ant1, προσθέτοντας πως ένα τόσο υψηλό ιικό φορτίο όπως της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί γρήγορα. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έρθει η πολυπόθητη, δυναμική πτωτική τάση, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα είναι στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη» τόνισε.

Διαβάστε σχετικά: Γιατί είναι μικρή η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 2.186 κρούσματα, αριθμός που παραπέμπει σε εκείνους που δηλώνονταν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του lockdown.

Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων: 375, 453 και 129 αντίστοιχα. Περίπου 700 κρούσματα καταγράφηκαν σε 11 περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλα 272 νέα κρούσματα κορωνοιού μετρά η Θεσσαλία, στην οποία επίσης δεν φαίνεται να ελέγχεται η πανδημία, παρά το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που έχει εφαρμοστεί.