Skip to main content

Κορωνοϊός: Σίγουρη η παράταση του lockdown - Με απαγορεύσεις τα Χριστούγεννα

Σε σύσκεψη την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό θα εξεταστούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα - Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα

Από την επιδημιολογική εικόνα της χώρα θα εξαρτηθεί το πώς θα περάσουν οι πολίτες τα φετινά Χριστούγεννα, ενώ όπως όλα δείχνουν το lockdown παίρνει παράταση καθώς το ενδεχόμενο για άρση του στις 30 Νοεμβρίου είναι αδύνατο.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Πάντως, όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, αν και, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πολλοί τοπικοί παράγοντες θεωρούν κάτι τέτοιο παρακινδυνευμένο

Όπως, πάντως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα οι σχολικές μονάδες, μιας και το ιικό φορτίο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες δεν είναι υψηλό.

Η συνέχεια αναμένεται να γίνει με το λιανεμπόριο, με τα καταστήματα να ανοίγουν πιθανώς στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν να λειτουργήσουν εν όψει των Χριστουγέννων, κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Αναφορικά με την εστίαση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μόνο στο άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ για τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά φαντάζει όλο και πιο κοντινό. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 21η Δεκεμβρίου, εφόσον βεβαίως υπάρξει αιθητή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ό,τι και να συμβεί θα ισχύσει ένα τρίπτυχο απαγορεύσεων που θα θυμίζει τις γιορτές του Πάσχα. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπονται:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά