Skip to main content

Κορωνοϊός - ΓΓ Εμπορίου: Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου

Ο Π. Σταμπουλίδης είπε πως θα υπάρχουν κανόνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown «θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway για το οποίο έκανε λόγο χτες στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης  σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προιόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Σημειώνεται πως την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε χτες 24/11 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ τον τρόπου που θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown.

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, αν και, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πολλοί τοπικοί παράγοντες θεωρούν κάτι τέτοιο παρακινδυνευμένο

Όπως, πάντως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα οι σχολικές μονάδες, μιας και το ιικό φορτίο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες δεν είναι υψηλό.

Η συνέχεια αναμένεται να γίνει με το λιανεμπόριο, με τα καταστήματα να ανοίγουν πιθανώς στις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν να λειτουργήσουν εν όψει των Χριστουγέννων, κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Αναφορικά με την εστίαση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μόνο στο άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, ενώ για τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά φαντάζει όλο και πιο κοντινό. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 21η Δεκεμβρίου, εφόσον βεβαίως υπάρξει αιθητή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ό,τι και να συμβεί θα ισχύσει ένα τρίπτυχο απαγορεύσεων που θα θυμίζει τις γιορτές του Πάσχα. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπονται:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά