Skip to main content

Κορωνοϊός: «Σταθεροποίηση στη Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως όση αναμέναμε»

Το μέλος της Επιτροπής τόνισε ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα αναμενόταν. Μίλησε όμως για σταθεροποίηση στα κρούσματα.

Για σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ίσως ακόμα και μείωση, μίλησε σήμερα το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τόνισε όμως ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα αναμενόταν. «Είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων δεν εφαρμόστηκε από όλους, όπως έπρεπε», τόνισε η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα μεγάλη.

«Τα μέτρα αποδίδουν και άρα να μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη. Είναι σαφής η σταθεροποίηση, ίσως να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης», σημείωσε.

«Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Οπως γνωστοποίησε, εκ των 1.388 κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 88 κρούσματα εντοπίζονται στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα.

Οπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα. «Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση που παρουσιάζει η εικόνα της πανδημίας σε γενικές γραμμές, επεσήμανε ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένονταν.

Η κ. Παπαευαγγέλου, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το προσωπικό τους lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, τονίζοντας πως η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες. Συνέστησε για άλλη μια φορά προσοχή στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος.

«Πολλοί λένε ότι είναι μια απλή γρίπη είναι η νόσος Covid, όμως άλλα είναι αυτά που λένε τα νούμερα. Τις τελευταίες μέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους την μέρα, ενώ η επιδημική γρίπη καμιά χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά τον χρόνο», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικό μόνο τον μήνα Νοέμβριο έχασαν την ζωή τους πάνω από 1.000 συνάνθρωποι μας από κορωνοϊό. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ χάθηκαν 117 κάτω από 65 ετών από τον κορωνοϊό.

Το 20% των θανάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από επιπλοκές του κορωνοϊού προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα όπως επισήμανε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται περιστατικά κορωνοϊού και από άλλες όμορες περιοχές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον συνάδελφο της κυρίας Παπαευαγγέλου Γκίκα Μαγιορκίνη, στη χώρα μας δεν έχει ξεπεραστεί η αναμενόμενη θνησιμότητα σύμφωνα με τον δείκτη Euromomo.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι η πίεση του συστήματος Υγείας είναι κρίσιμη. Όπως σημείωσε, στην Επικράτεια νοσηλεύονται με κορωνοϊό συνολικά 4.400 άτομα ενώ η πλειρότητα των κλινών ΜΕΘ για Covid έχει φτάσει το 86% στην Επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του.

«Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει η φροντίδα του Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των ΜΕΘ», ανέφερε.