Skip to main content

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη τα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για διακομιδές ασθενών

Τα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκονται στον τερματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης - Θα χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη ανάγκη διακομιδής ασθενών.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες τέσσερα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατόπιν συνεννόησης της εταιρείας με τις υγειονομικές αρχές για την περίπτωση ανάγκης διακομιδής ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής.

Πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα βαγόνια, εάν χρειαστεί να επιστρατευτούν, αυτό θα γίνει για τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται απλή νοσηλεία και όχι διασωληνωμένους, καθώς για τους δεύτερους απαιτούνται διαμορφώσεις στους χώρους που είναι εξαιρετικό δύσκολο να γίνουν σε άμεσο χρόνο.



Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με την πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής και ιδίως της Θεσσαλονίκης να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα, λόγω των συνεχών αναγκών νοσηλείας ασθενών.
 
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοςοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.



Μέχρι σήμερα οι διακομιδές γίνονται με το αεροσκάφος C130, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως τρεις ασθενείς. Τα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή στον τερματικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και αναμένται να χρησιμοποιηθούν εφόσον προκύψει η ανάγκη διακομιδής μεγάλου αριθμού ασθενών. 



Φωτογραφίες: Χήρας Αχιλλέας/Intime