Skip to main content

Κορωνοϊός: Στις 1.678 οι παραβάσεις των μέτρων την Παρασκευή

Συνολικά χθες Παρασκευή επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 524.950€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε μία επιχείρηση.

Συνολικά 87.815 ελέγχους διενήργησαν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) και κατέγραψαν 1.678 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 524.950€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε μία επιχείρηση.
 
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 77.478.

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1.    Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
2.    Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
3.    Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έντεκα (11) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

β)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε οκτώ (8) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη: α) ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και β) προσωρινά υπεύθυνου ζαχαροπλαστείου για μη τήρηση των αποστάσεων, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ-σνακ μπαρ, και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ε)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 5.000€, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

στ)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου – καφέ μπαρ, σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε δύο (2) πελάτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ζ)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 5.000€ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

η)    Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη τεσσάρων (4) ατόμων και σε επιβολή προστίμου 300€ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης, διότι κατελήφθησαν από κοινού να ασκούν θήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

θ)    Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

ι)    Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.850€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ια)    Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας (2x300€), στους Δήμους Ιλίου και Θεσσαλονίκης.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.