Skip to main content

Απελευθέρωση κλινών σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο για ασθενείς με κορωνοϊό- Το σχέδιο

Σχέδιο για να απελευθερωθούν απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και κλινικές βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη- Διακομιδές ασθενών από ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.

Στρατηγικό σχέδιο για την οχύρωση νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που επελαύνει στη χώρα με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτύξει οι αρμόδιες ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΠΥ και οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με πρώτο και κύριο το ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται για σχέδιο που διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της νόσου και σε πρώτη φάση έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να απελευθερωθούν απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας, που οι επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν αξιολογηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από το lockdown που επιβλήθηκε σήμερα στη χώρα, πως θα ξεκινήσει μετά τα μέσα του Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο ΑΧΕΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διακομιδή ασθενών από τρεις κλινικές προς άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν για περιστατικά κορωνοϊού. Πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ψυχιατρική κλινική και μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ασθενείς από τη νευροχειρουργική και τη μία χειρουργική κλινική που μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η διακομιδή πραγματοποιείται λόγω της πληρότητας που κατέγραψε εχθές το νοσοκομείο με 180 ασθενείς.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πραγματοποιούνται διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της πόλης με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν κλίνες ΜΕΘ και να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία σε περίπτωση μεγαλύτερης πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» θα ξεκινήσει να μετατρέπει σταδιακά την παθολογική κλινική σε κλινική κορωνοϊού προκειμένου να αποσυμφοριστεί η πίεση στο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την προηγούμενη εφημερία, περιστατικά της παθολογικής μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο της πόλης, ενώ στον Άγιο Δημήτριο έχουν ήδη μεταφερθεί ασθενείς με κορωνοϊό από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, οι οποίοι βρίσκονται σε αποδρομή, δηλαδή στις τελευταίες ημέρες της νόσου. Παράλληλα, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, υπάρχει σχεδιασμός να μετατραπεί σε κλινική κορωνοϊού και η ουρολογική. Τέλος, από τις οκτώ συνολικά κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό που έχει το νοσοκομείο, οι έξι είναι κατηλειμμένες.

Όπως έγραψε εξάλλου η Voria.gr, τουλάχιστον δέκα περιστατικά είχαν μέχρι χθες διακομιστεί από νοσοκομεία σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Επιπλέον, έξι περιστατικά που δεν αφορούσαν τον κορωνοϊό και προσήλθαν στο νοσοκομείο στην εφημερία της Πέμπτης μεταφέρθηκαν από το Παπανικολάου, όπου ήταν καλυμμένες και οι κλίνες, στον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι κρίμα το ΑΧΕΠΑ, ένα μεγάλο τριτοβάθμιο νοσοκομείο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο κορωνοϊού και σε σύστημα μιας νόσου» σχολίασε ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας αφενός πως ο ιδιωτικός τομέας δεν νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊού, παρά μόνο πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, αφετέρου πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις παλιών νοσοκομειακών μονάδων, όπως το «Παναγία», το «Λοιμωδών» και το παλιό 424.