Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα- Τι ισχύει για γάμους και μπαρ

Τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέα έκτακτα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού τίθενται από σήμερα σε ισχύ.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα Δευτέρα 3 έως και τις 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.

Ακόμη, από σήμερα έως την Κυριακή 9 Αυγούστου, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ακόμη, μέχρι τις 15 Αυγούστου ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, πχ γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων και νοσοκομεία. Όσον αφορά τα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών έως 31 Αυγούστου και η αναστολή πτήσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μέχρι 15 Αυγούστου.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.