Skip to main content

Κορωνοϊός: Ταχύτερη η συρρίκνωση του βαθμού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη

Αν και οι ενδείξεις είναι καλές, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα δεν μπορούν να χαλαρώσουν.

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα με τα ενεργά κρούσματα να υποχωρούν στο ύψος που είχαν περί τις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων.

Όπως σημείωσε, μικρότερη ήταν την περασμένη εβδομάδα η συρρίκνωση του βαθμού θετικότητας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η δυσκολία της συρρίκνωσης δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει και πρέπει να συνεχίσουμε να φορούμε τις μάσκες, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις με όσους δεν ζούμε κάτω από την ίδια στέγη, γιατί η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού διαγνώσεων κατά 25%, ενώ τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα οι αριθμοί αναπαραγωγής του ιού είναι κάτω από τη μονάδα.

«Είναι επίπονη η διαδικασία υποχώρησης της covid τον χειμώνα και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων» παρατήρησε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως η συρρίκνωση του βαθμού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη γίνεται με ταχύτερο ρυθμό, ωστόσο ξεκαθάρισε πως παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

«Μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει "εκρηκτική" ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.